Vijest

Djelimično potvrđena optužnica protiv Ranka Radulovića za zločine u Foči

18. Marta 2021.14:59
Državni sud djelimično je potvrdio optužnicu protiv Ranka Radulovića, ranije višestruko osuđivanog državljanina Crne Gore, za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. godine.


Foča. Foto: BIRN BiH

Iz Suda je saopćeno da je sedam tačaka optužnice potvrđeno, ali nije precizirano koje su odbijene.

Prema potvrđenoj optužnici, Radulović se tereti da je od 27. jula do 31. augusta 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u napadu na civilno stanovništvo na području Foče “koji je za posljedicu imao smrt”. Kako se navodi, napad su izvršile vojne, paravojne i policijske snage takozvane Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, a on je znao da njegove radnje čine dio tog napada.

“Radulović je učestvovao u uzimanju talaca bošnjačke nacionalnosti, protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama i protuzakonitom zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti”, navodi se u saopćenju Suda.

Radulović je optužen i da je pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje, te prisilio više djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos.

Iz Tužilaštva, koje je ovu optužnicu podiglo u septembru prošle godine, saopćeno je da je Radulović državljanin Crne Gore i da je ranije višestruko osuđivan.

 

 

Albina Sorguč