Vijesti


Odbijeno prijevremeno puštanje na slobodu Jadranka Prlića 24. Marta 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Jadranka Prlića, nekadašnjeg političkog lidera Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) osuđenog na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1993. i 1994. nad Bošnjacima, jer još uvijek nije odslužio dvije trećine kazne.
Tužilaštvo uložilo žalbu na ukidanje pritvora optuženom za boravak u Siriji 24. Marta 2021. Vijest Državno tužilaštvo je uputilo žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine o ukidanju pritvora i određivanju mjera zabrane Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i borbe u Siriji, te zatražilo da mu se ponovo odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva ili ponavljanja djela.
Venecijanska komisija donijela preporuke i pozvala na brzo usvajanje Nacrta Zakona o VSTV-u 23. Marta 2021. Vijest Venecijanska komisija usvojila je Mišljenje o prijedlogu izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) naglašavajući kako izmjene i dopune trebaju biti temelj za izradu novog Zakona o VSTV-u jer izmjenama ne mogu biti riješena sva pitanja isticana u ranijim mišljenjima međunarodnih organizacija.
Grupa građana podnijela krivičnu prijavu zbog kašnjenja u nabavci vakcina 22. Marta 2021. Vijest Doktor Bakir Nakaš podnio je u ime grupe građana Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića, premijera Federacije, i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije, jer nisu osigurali nabavku vakcina za imunizaciju stanovništva, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
Ukinut pritvor Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i borbe u Siriji 22. Marta 2021. Vijest Državni sud ukinuo je pritvor Jahji Vukoviću, kojem se sudi za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu, te mu odredio mjere zabrane napuštanja boravišta.
Pokrenuta istraga protiv policajaca o hapšenju tokom okupljanja grupe „Pravda za Davida“ 20. Marta 2021. Vijest Okružno tužilaštvo u Banjaluci vodi istragu o hapšenju švedskog državljanina Brune Batinića tokom okupljanja aktivista grupe „Pravda za Davida“ u junu 2019. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Novalić i ostali Predmet “Respiratori”: Zakon nije onemogućavao hitne nabavke 19. Marta 2021. Suđenje Prvi svjedok na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebu položaja prilikom uvoza respiratora izjavio je da je prošle godine na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine objasnio da se javne nabavke mogu vršiti po skraćenoj proceduri i da nema potrebe za izmjene zakona.
Predstavljeni izvještaji o transparentnosti pravosudnih institucija i medijskom izvještavanju tokom pandemije 19. Marta 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) trebalo bi usvojiti komunikacijske strategije i dokumente koji bi bili obavezujući za sva tužilaštva, potrebno je unificiranje komunikacije u pravosuđu, te da se dodatno educiraju glasnogovornici, ali i sami mediji, rečeno je, između ostalog, tokom predstavljanja izvještaja “Transparentnost rada pravosudnih institucija tokom pandemije: Javna komunikacija i odnosi s medijima” i “Medijsko izvještavanje o predmetima i radu pravosuđa tokom pandemije u BiH”.
Sud BiH Spojeni predmeti protiv optuženih za zločine u Vlasenici 19. Marta 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje o spajanju predmeta protiv optuženih Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, optuženih za zločine počinjene u Vlasenici.
Radetu Gariću ponovo određen pritvor 19. Marta 2021. Vijest Državni sud usvojio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, saučesnike ili prikrivače odredio pritvor Radetu Gariću kojem se sudi za zločine počinjene na području Vlasenice.