Vijest

VSTV: Odgođena rasprava o zloupotrebama CMS-a i istupima nosilaca pravosudnih funkcija

18. Marta 2021.15:57
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) skinulo je s dnevnog reda tačku o primjeni Kodeksa sudijske etike i Kodeksa tužilačke etike, te najavilo da će se o “zloupotrebi CMS-a” i neprimjerenim istupima nosilaca pravosudnih funkcija u javnosti raspravljati na idućoj sjednici.


Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Foto: BIRN BiH

Na prijedlog Halila Lagumdžije, predsjednika VSTV-a, ova tačka je skinuta s dnevnog reda zbog osjetljivosti i jer nisu svi članovi prisutni na sjednici.

Jadranka Stanišić, članica Vijeća, podržala je ovaj prijedlog govoreći kako joj je drago što je ova tačka uopće došla na sjednicu.

“Smatram da danas u ovom sastavu, kad nam fali članova i vremena, trebamo razmisliti da li da raspravljamo. Ovoj tački treba dosta vremena i diskusije, i ako nemamo dosta vremena, možda da je odložimo za idući put”, rekla je Stanišić.

U kasnijoj diskusiji, Stanišić je kazala kako misli da se javljaju dva problema – problem međuljudskih odnosa, koji je nastao kao posljedica nepravilnog rada, te problem CMS-a.

“To su dva problema i oni se moraju riješiti”, rekla je Stanišić pojašnjavajući kako službenici IKT-a trebaju ispitati da li se i kako zloupotrebljava CMS.

Ona je pojasnila da ako hipotetički u sudu rade četiri sudije, od kojih dva imaju 100 predmeta, treći 50, a četvrti 40, onda će se isključiti sudije sa 100 predmeta, te se predmeti dodjeljivati sudijama koji ih imaju manje.

“Zahvaljujući toj mogućnosti, moramo vidjeti da li se to zloupotrebljava na način da se forsiraju sudije u pogledu dodjele određenih predmeta”, kazala je Stanišić.

Ona je rekla i kako svaki nosilac pravosudne funkcije treba moći da se obrati javnosti, ali pod uslovom da koristi rječnik koji je primjeren i da argumentovano izlaže.

Potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan je u januaru 2020. godine, tokom svjedočenja pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, kazala da je rekla da je CMS najbolji sistem, a da je zloupotreba tog sistema krivično djelo. Dodala je da malverzacije treba prijaviti, pisala je ranije Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). 

Ona je pred ovom komisijom saslušana nakon sudije Osnovnog suda u Brčko distriktu Nedeljka Tabakovića, koji je kazao da se dešavaju nepravilnosti oko izbora sudija za određene predmete.

U svom izlaganju pred VSTV-om Gordana Tadić, glavna tužiteljica Državnog tužilaštva, rekla je kako je Tužilaštvo uputilo dopis VSTV-u da im se omogući primjena CMS sistema s obzirom na ustroj Tužilaštva.

“Mi ćemo imati timove, razgovarali smo s vašim predstavnicima koji rade na ovom sistemu. Mi sada radimo prema Pravilniku o raspodjeli predmeta u odjele, a kasnije rukovodioci odjela vrše presignaciju tužiocima u tim odsjecima”, kazala je Tadić navodeći da misli da se ovako radi i u drugim tužilaštvima.

“U cijelosti se primjenjuje CMS sistem. Svi predmeti su raspoređeni i svaka radnja svakog tužitelja je zavedena u CMS sistem i može se vidjeti”, rekla je Tadić početkom marta.

Selim Karamehić je na današnjoj sjednici kazao kako je ovoj tački potrebno posvetiti više vremena, te ukoliko je potrebno, pozvati i Ured disciplinskog tužioca zbog prozivki u javnosti, s čime se nije složila članica Berina Alihodžić.

“Prozivani su ljudi i da su lopovi, pa se nije zvao UDT”, rekla je Alihodžić.

Davor Martinović je kazao kako se pita da li je ovo pitanje za sjednicu Vijeća ili UDT.

“Ja sam 18. februara pisao svim članovima Vijeća, gdje sam predložio da se od UDT-a zatraži podatak o uloženim pritužbama. Mi imamo mostarski i brčanski slučaj, te slučaj ‘Tuzla’”, rekao je Martinović, dodavši kako Vijeće svaki drugi dan dobija e-mail od bivše članice Vijeća i sadašnjeg tužioca iz Tuzle, te dodao kako mu nije jasno po kojem kriteriju radi UDT.

“Na jednoj stranici Izvještaja [Izvještaj UDT-a čije razmatranje je odgođeno na jednoj od prethodnih sjednica] piše da uzimaju predmete kronološkim redom. Zbog interesa javnosti trebaju uzeti hitne predmete. Hoćemo li mostarske i brčanske predmete uzeti za godinu?”, upitao se Martinović.

“Mi stvaramo dojam da se ništa ne radi. A ovdje se svi polomiše, a ne uspijevamo tu količinu rada prezentirati,” kazao je.

Višestruka imenovanja predsjednika sudova uprkos disciplinskim kaznama

Na današnjoj sjednici za predsjednika Općinskog suda u Livnu imenovan je Niko Cvitanović. Njemu je ovo peti mandat.
On je rekao kako mu je cilj jačanje povjerenja javnosti u rad pravosuđa, dodavši kako će Sud raditi u zakonskim rokovima.

Nakon njegovog izlaganja, Alihodžić je istaknula problem višestrukih mandata nosilaca pravosudnih funkcija, napomenuvši kako joj nije jasno da od 11 sudija niko nije našao shodnim da se javi.

Sanela Gorušanović-Butigan, potpredsjednica Vijeća, kazala je kako ovo nije prvi put da se ova tema pokreće, te da misli da je poslana poruka da se trebaju prijavljivati.

“Ne trebamo danas potencirati ovu temu i gdje imamo dobre kandidate, njih smo i izabrali. Predsjednik u Livnu je dobar kandidat i nema smisla da se vraćamo na početak”, rekla je Gorušanović-Butigan, dodavši kako nije prirodno da neko ne želi da napreduje i da se ne prijavi za predsjednika.

Za predsjednika Općinskog suda u Travniku – na peti mandat – imenovan je Goran Dujić. Kako je rečeno u uvodnom izlaganju, protiv njega je 2009. godine vođen disciplinski postupak.

Postupak je vođen i protiv izabrane predsjednice Općinskog suda u Kiseljaku Božane Banduke. Ona je također imenovana peti put.

Prije njenog imenovanja, članovi Vijeća su istaknuli kako još uvijek nije normiran način izbora predsjednika sudova.

Nermina Kuloglija-Zolj