Vijest

Stanišić i Simatović: Završne riječi u ponovljenom suđenju zakazane za sredinu aprila

19. Marta 2021.12:43
Završne riječi u ponovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zakazane su za 12., 13. i 14. april.


Stanišić i Simatović. Izvor: MKSJ 

Iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) je saopšteno da će Tužilaštvo imati četiri sata za usmeno izlaganje završne riječi, nakon čega će Odbrane imati za izlaganja ukupno pet sati, ravnomjerno raspoređenih ili kako se međusobno dogovore. Naknadno će po sat vremena imati Tužilaštvo i Odbrane za iznošenje svojih odgovora na izlaganje suprotne strane.

Ranije je predsjednik Mehanizma Carmel Agius najavio da se presuda u ovom predmetu očekuje u maju 2021. godine.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sа tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sа dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Optužnica ih tereti da su između 1991. i 1995. godine, za potrebe ratovanja u Hrvatskoj i BiH, organizovali formiranje posebnih jedinica SDB-a i drugih snaga. Prema navodima iz optužnice, jedna od tih jedinica bila je Srpska dobrovoljačka garda, koju je vodio Željko Ražnatović Arkan a koja je bila poznata i pod imenom “Arkanovi tigrovi”.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Stanišić se zbog bolesti od jula 2017. nalazi na privremenoj slobodi u Beogradu.

Suđenje je tokom 2020. godine bilo odgođeno na oko šest mjeseci zbog pandemije koronavirusa.

*Ovaj tekst je izmijenjen u drugom paragrafu, gdje je umjesto riječi “na žalbu suprotne strane” napisano “na izlaganje suprotne strane”.

 

Semir Mujkić