Vijesti


Odgođeno iznošenje završnih riječi na suđenju Čauševiću i Sadikoviću 8. Aprila 2021. Suđenje Iznošenje završnih riječi na suđenju za zloupotrebu položaja, pranje novca, te primanje i davanje dara odgođeno je jer ročištu nije pristupila braniteljica optuženog Anesa Sadikovića, a Odbrana Kemala Čauševića odbila je prijedlog da zastupa i drugooptuženog.
Pismo namjere za sporne respiratore sačinjeno po uputama Novalićevog konsultanta 7. Aprila 2021. Suđenje U nastavku svjedočenja pred Sudom Bosne i Hercegovine, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala kako je tokom prošle godine sastavila dva pisma namjere u vezi sa nabavkom respiratora, od kojih je jedno bilo za respiratore “ACM812A”.
Mehmed Tutmić Povratnik iz Sirije nezadovoljan jedinstvenom kaznom za terorizam i držanje oružja 7. Aprila 2021. Vijest Mehmed Tutmić podnio je žalbu na jedinstvenu kaznu od pet godina i pet mjeseci zatvora koja mu je izrečena zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Pokrenuta online platforma za prijavu korupcije u Federaciji BiH 6. Aprila 2021. Vijest Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pustilo je u rad online platformu namijenjenu pravnim licima za prijavu koruptivnih radnji koje uključuju ili utiču na uposlenike u javnom sektoru na svim nivoima.
Protesti “Borba za život”: Građani Sarajeva od vlasti tražili ostavke i nabavku vakcina 6. Aprila 2021. Vijest Simboličnim protestima ispred državnih i federalnih institucija na Dan grada Sarajeva građani su iskazali nezadovoljstvo i tražili hitne ostavke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije, kao i hitne nabavke vakcina protiv koronavirusa.
Formiran predmet o upotrebljivosti respiratora “Srebrene maline” 5. Aprila 2021. Vijest Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo formiralo je predmet o upotrebljivosti respiratora nabavljanih od firme “Srebrena malina” nakon medijskih objava pisma doktora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) o liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa u ovoj instituciji.
Salihović: Utvrđeno prekoračenje sredstava u Tužilaštvu BiH 5. Aprila 2021. Suđenje Na suđenju Goranu Salihoviću za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, vještak Kantonalnog tužilaštva je kazao da je u Državnom tužilaštvu došlo do prekoračenja troškova reprezentacije od oko 80.000 maraka, te da za oko 17.000 nema podataka o troškovima.
“Vladimir Špoljarić prisilno pokušao zagrliti i poljubiti uposlenicu Suda” 5. Aprila 2021. Vijest Na suđenju suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazala kako joj je sestra Enisa Pazalja rekla da ju je optuženi Vladimir Špoljarić uznemiravao, slao poruke i pokušao prisilno zagrliti i poljubiti.
Svjedokinja prenosila poruke između Novalića i Hodžića o ponudama za respiratore 2. Aprila 2021. Suđenje Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je prenosila poruke između optuženih Fadila Novalića i Fikreta Hodžića u vezi sa ponudama za nabavku respiratora u martu i aprilu prošle godine.
sudnica Naredne sedmice počinje suđenje u aferi “Potkivanje” 2. Aprila 2021. Vijest U petak, 9. aprila pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazan je početak suđenja u predmetu koji je pokrenut nakon afere “Potkivanje”, u kojem su Marko Pandža i Nermin Alešević optuženi za primanje i davanje dara i drugih oblika koristi.