Vijesti


Policija u BiH traga za američkim ultradesničarom Robertom Rundoom 30. Marta 2021. Vijest Domaće policijske agencije rade na pronalasku američkog državljanina Roberta Rundoa, osnivača krajnje desničarske organizacije koji se u svojoj zemlji suočava s optužbama za nasilje, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Branislav Vuković odbio primiti optužnicu koja ga tereti za zločine na Palama 30. Marta 2021. Vijest Branislav Vuković, nastanjen u Vancouveru u Kanadi, odbio je primiti optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja ga, skupa s Jovanom Kušićem, tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama, potvrdili su iz Državnog suda.
Odbijena apelacija Darka Mrđe, osuđenog za zločine u Prijedoru 30. Marta 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju Darka Mrđe, osuđenog na 20 godina zbog zločina počinjenih u Prijedoru, obrazloživši da ne postoji ništa što bi uputilo na zaključak da je Državni sud prilikom odmjeravanja jedinstvene kazne zatvora doveo u pitanje pravičnost postupka.
Parlamentarna komisija zatražit će podatke o stečajnim postupcima 29. Marta 2021. Vijest Parlamentarna komisija zatražit će podatke o stečajnim postupcima provedenim u Bosni i Hercegovini u preduzećima sa udjelom državnog vlasništva, nakon što su na sjednici iznesene brojne kritike o postupanju u ovoj oblasti.
Ustavni sud odbio apelaciju Dragana Marjanovića, osuđenog za zločine u Tesliću 29. Marta 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Dragana Marjanovića, osuđenog na 14 godina zatvora zbog učešća 1992. u ubistvima na planini Borje kod Teslića, smatrajući da ne postoji povreda pravičnog suđenja te da odluka o presudi nije zasnovana na nezakonitim dokazima.
Vijeće ministara zatražilo rješavanje višegodišnjeg problema Zinete Altumbabić 26. Marta 2021. Vijest Vijeće ministara usvojilo je na jučerašnjoj sjednici zaključak kojim je zatražilo prijedlog za rješavanje problema radnopravnog statusa Zinete Altumbabić, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
sudnica Nakon mjesec dana Sud BiH prestaje s online prenosom suđenja 26. Marta 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine obustavlja online prenos suđenja u krivičnim predmetima zbog stare i dotrajale opreme, kao i preopterećenosti sistema, mjesec dana od uspostavljanja tog sistema, saopćeno je iz ove institucije.
Disciplinski tužilac podigao tužbu protiv Mahmuta Švrake 26. Marta 2021. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je tužbu protiv glavnog republičkog tužioca Republike Srpske (RS) Mahmuta Švrake, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Na području Travnika pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 26. Marta 2021. Vijest Na lokalitetu Mala Bukovica (općina Travnik) završena je ekshumacija prilikom koje su pronađeni kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je nestala tokom 1993. godine, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Raspisana potjernica za Markom Kovačem zbog zločina na području Foče 26. Marta 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Markom Kovačem, nastanjenim u Kragujevcu (Srbija), koji je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. i 1993. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).