Suđenje

Pismo namjere za sporne respiratore sačinjeno po uputama Novalićevog konsultanta

7. Aprila 2021.14:18
U nastavku svjedočenja pred Sudom Bosne i Hercegovine, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala kako je tokom prošle godine sastavila dva pisma namjere u vezi sa nabavkom respiratora, od kojih je jedno bilo za respiratore “ACM812A”.


Bahra Džaka. Foto: BIRN BiH

 Nakon što je na prethodnom ročištu utvrđeno da je zaposlenica Bahra Džaka 2. aprila premijera Fadila Novalića na Viber obavijestila da je “ponuda ‘Kanada’ otišla u koverti profesorici Izetbegović”, svjedokinja je na današnjem ročištu kazala kako je ovaj dokument greškom poslan.

Svjedokinja je navela kako je kovertu upućenu na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) trebalo poslati, ali da je papir na kome je pisalo “Kanada” otišao greškom.

“Kada je premijer tražio taj papir, pretpostavila sam da je taj papir gore”, kazala je Džaka, dodajući kako je, prema njenom sjećanju, iz razgovora sa premijerom saznala da je riječ o nekoj ponudi.

Svjedokinja je rekla kako je 1. aprila dobila ponudu od Fikreta Hodžića za respiratore “HC-VE003”.

Svjedokinji je prezentovana Viber poruka putem koje je Hodžić poslao specifikaciju respiratora navodeći kako je na stanju 400 komada, te da je cijena 90.000 konvertibilnih maraka (KM) plus PDV.

“To je jedino slobodno što danas ima, najbolje iz klase”, navodi se u prezentovanoj komunikaciji, te dodaje kako “može biti u Sarajevu za sedam dana”.

Na upit tužioca Mirze Hukeljića da li je ovo način na koji su dobijane ponude, Džaka je kazala da je ovo “jedna od ponuda koja je stigla od Fikreta”, te da se ne sjeća šta je uradila s njom. Ona je potom kazala da je rekla da će obavijestiti premijera kada bude u prilici, ali da se ne sjeća kako je to uradila.

Svjedokinji je prezentovana Viber komunikacija između nje i premijera Novalića u kojoj se vidi poslan screenshot komunikacije između Hodžića i nje, za koji je ona kazala da se ne sjeća, ali ako se nalazi u telefonu, da je to onda tako.

Na upit tužioca Hukeljića da li je u njenom opisu posla sastavljanje pisama za premijera, Džaka je izjavila da jeste, te je potvrdila da je 2. aprila sastavila pismo namjere za kinesko tržište, jer je prethodno Hodžić javio da mu treba.

Kako je Džaka navela, Hodžić je poslao urnek po kojem treba sastaviti pismo. Prema prezentovanoj Viber poruci urnek je zapravo bilo pismo namjere Vlade Srbije, za koje je svjedokinja rekla da je prevedeno, a potom po njemu napisano pismo Federacije.

Pismo je, prema iskazu svjedokinje, poslano Hodžiću, te mu je navedeno da ga “pregleda, dopuni i koriguje” prije nego se potpiše.

Džaka je, kako je izjavila, napisala i drugo pismo namjere po uputama Zorana Blagojevića, vanjskog konsultanta premijera za odnose s javnošću.

“On je proslijedio e-mail sa pismom kojim se iskazuje interes za kupovinu”, kazala je Džaka, dodajući kako je pismo bilo nespretno sročeno, te da ga je trebalo ispravljati.

Prema prikazanom pismu namjere sačinjenom 14. aprila, u njemu su navedeni respiratori “ACM812A” kao predmet kupovine, a kako je svjedokinja rekla, ono je nakon potpisa premijera proslijeđeno Hodžiću.

“Ja sam premijera izvela sa sastanka da potpiše drugo pismo, rekla sam da je druga šifra, ne znam da li je registrovao”, kazala je svjedokinja nakon što joj je prikazana Viber komunikacija sa premijerom Novalićem iz maja 2020. godine u kojoj od nje traži informacije o respiratorima “ACM812A”.

“Molim te, ovo još jednom provjeri. Ja sam tek iz medija saznao za ‘ACM812A’. Taj preko nas nije prešao”, navedeno je u Viber poruci premijera Novalića.

“Nije do drugog pisma koje ste potpisali”, navodi se u odgovoru svjedokinje upućene Novaliću.

Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i ova firma, optuženi su za zloupotrebu položaja prilikom pošlogodišnjeg uvoza respiratora, a s njima se sudi i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Na pitanje Vasvije Vidović, braniteljice premijera Novalića, da li u Kabinetu premijera postoji i faksimil potpisa, te kada se on koristi, svjedokinja je kazala da postoji, te da se on koristi kada je premijer odsutan.

Nakon što je svjedokinji pokazan faksimil potpisa, svjedokinja je kazala kako je na prvom pismu namjere poslanom za respiratore “HC-VE003” korišten faksimil potpisa.

Svjedokinja je potvrdila i da nije postojala nikakva posebna uputa za dostavljanje ponuda za respiratore, te da je tretman za sve bio isti.

Na tvrdnju braniteljice Vidović da je na dan potpisivanja pisma namjere za respiratore “ACM812A” atmosfera bila takva da premijer nije mogao čitati detaljno, svjedokinja je potvrdila.

“Potpisivanje je kratko trajalo”, kazala je svjedokinja, navodeći kako se žurilo da se sve završi.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. april.

 

Nermina Kuloglija-Zolj