Vijest

Protesti “Borba za život”: Građani Sarajeva od vlasti tražili ostavke i nabavku vakcina

6. Aprila 2021.15:09
Simboličnim protestima ispred državnih i federalnih institucija na Dan grada Sarajeva građani su iskazali nezadovoljstvo i tražili hitne ostavke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije, kao i hitne nabavke vakcina protiv koronavirusa.


Današnji protesti “Borba za život”. Foto: BIRN BiH

Šetnjom i vožnjom od Željezničke stanice do Parlamenta BiH i zgrade Vlade Federacije okupljeni građani Sarajeva su iskazali ogorčenost prema vlastima koje nisu nabavile vakcine potrebne za imunizaciju stanovništva protiv koronavirusa.

Pred vlasti su organizatori postavili zahtjev za smjenu starog i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, koja ima rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije koronavirusa, kao i hitno uvođenje PCR testova za sve one koji ulaze u BiH.

Nejra Latić-Hulusić, jedna od organizatorica protesta u Sarajevu, kazala je da je za ostale zahtjeve rok sedam dana i ukoliko se ne ispoštuje da će se na izlazak na ulice pozvati mediji, demobilisani borci, rudari, privrednici i svi obespravljeni građani.

“Na građanima je ostalo da se mi razmišljamo i da mi tražimo zapravo ko je odgovoran jer oni su, evo na kraju prebacili odgovornost i na građane rekavši da direktnom nabavkom spornih respiratora zapravo ne smiju da uđu u direktnu nabavku vakcina. Uđite u direktnu nabavku vakcina, ali nemojte krasti”, istakla je Latić-Hulusić.

Maja Gasal-Vražalica, jedna od organizatorica protesta, navela je da su organizatori dobili poruke podrške došle iz mnogih gradova širom BiH, te pozvala sve obespravljene ljude koji su ugroženi na bio koji način da opet organizuju proteste.

Građanka Amina Dučanović kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je na proteste izašla isključivo ispred svih onih koji danas nisu u mogućnosti da izađu i da se bore za svoja prava. Kako je rekla, iako se svi privatno osjećaju ogorčeno, nesretno i tužno, ipak su svi danas civilizovano i u dostojanstvu izašli na proteste.

“Smatram da apsolutno nosimo svi odgovornost za državu u kojoj živimo i ako je ovo jedan od načina da se izborimo da svi budu dobro, da svi budu zdravo, mislim da smo na dobrom putu”, rekla je Dučanović.

Transparentima i porukama “Ostavke”, “Paraziti napolje”, “Hoćemo vakcine”, “Paraziti! Domaćin vam umire”, “Igrate se države? Game over”, “Samo idite! Odmah”, “Vakcine? Vakcine!” te pjesmom “Ay Carmela” i “Bolji život” završeni su današnji protesti “Borba za život”.