Vijesti


VSTV Izmjene normiranja sudija i saradnika, po mišljenju predsjednika VSTV-a, “pokušaj udara na pravosudni sistem” 14. Aprila 2021. Vijest Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nisu usvojene izmjene Pravilnika kojima se mijenja način obračuna norme sudijama i stručnim saradnicima, dok su usvojene izmjene Poslovnika kojima će zamjenu disciplinskog tužioca u slučajevima izuzeća vršiti izabrani sudija ili tužilac.
Izvještaj o pravima i reproduktivnom zdravlju: “Žene imaju pravo da odlučuju o svome tijelu” 14. Aprila 2021. Vijest Iako je Bosna i Hercegovina usvojila međunarodne standarde kojima se reguliše zakonska oblast reproduktivnog zdravlja po kojima žene imaju pravo da odlučuju o svoje tijelu i zdravlju, ispitanice koje su učestovale u istraživanjima “Stanje stanovništva u svijetu 2021“ i “Ljudska prava u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u BiH“ prezentovanim danas, navele su da nisu zadovoljne uslovima i uslugama koje im se pružaju.
Okončano iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću 14. Aprila 2021. Suđenje Nakon tri dana, osvrtanjem na prethodna izlaganja Tužilaštva Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) i Odbrana optuženih, okončano je iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a Vijeće je obavijestilo da će presuda biti izrečena blagovremeno.
Tužilaštvo BiH preuzelo istragu u predmetima Davida Dragičevića 14. Aprila 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, nakon razmatranja spisa dostavljenih iz banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, preuzelo predmet koji se odnosi na istragu krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića iz Banje Luke.
Odbrane Stanišića i Simatovića traže oslobađajuću presudu 13. Aprila 2021. Suđenje Drugog dana izlaganja završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, njihove Odbrane su naglasile kako Tužilaštvo Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) nije dokazalo navode iz optužnice, te su zatražile da optuženi budu oslobođeni.
Objavljen izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu na više od 1.200 stranica 13. Aprila 2021. Vijest Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, napisan na više od 1.200 stranica, objavljen je na internet stranici Komisije koju je 2019. formirala Vlada Republike Srpske.
Odbijena molba Harisa Čauševića za prekid izdržavanja kazne 13. Aprila 2021. Vijest Vijeće Suda Bosne i Hercegovine je kao neosnovanu odbilo molbu za prekid izdržavanja kazne Harisa Čauševića, osuđenog na dugotrajni zatvor od 35 godina zbog terorističkog napada na zgradu Policijske uprave Bugojno u kojem je poginuo policajac, a više ih je povrijeđeno, potvrđeno je iz Državnog suda.
Inspektorica banjalučke policije zbog mita osuđena na godinu dana zatvora 13. Aprila 2021. Suđenje Inspektorica banjalučke Policijske uprave Jelena Florijan osuđena je pred Okružnim sudom u Banjaluci na godinu dana zatvora za krivično djelo “traženje i primanje mita”. U kaznu će joj biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, od 18. februara do 17. marta 2020. godine.
Uprkos formiranju predmeta u Tužilaštvu BiH, u Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca 12. Aprila 2021. Vijest Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu obilježen je Dan ruskih dobrovoljaca, iako je nekoliko dana ranije Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, po prijavi Udruženja “Žena žrtva rata”, zatražilo hitnu intervenciju i zabranu najavljenog okupljanja.
Ni Tutmić ni Tužilaštvo se nisu pojavili na žalbenoj sjednici 12. Aprila 2021. Suđenje Osuđeni Mehmed Tutmić uložio je žalbu na jedinstvenu kaznu koja mu je izrečena po presudama Suda Bosne i Hercegovine zbog ratovanja u Siriji i Opštinskog suda u Zenici zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, ali se na sjednici Apelacionog vijeća nije pojavila nijedna od stranaka.