Vijest

Povratnik iz Sirije nezadovoljan jedinstvenom kaznom za terorizam i držanje oružja

7. Aprila 2021.13:30
Mehmed Tutmić podnio je žalbu na jedinstvenu kaznu od pet godina i pet mjeseci zatvora koja mu je izrečena zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Mehmed Tutmić
Mehmed Tutmić. Foto: Sud BiH

Iz Suda BiH je potvrđeno da je povodom žalbe Tutmića 12. aprila zakazana sjednica pred Apelacionim vijećem.

“U predmetu Mehmed Tutmić za 12. april 2021. godine zakazana je sjednica povodom žalbe osuđenog na presudu donesenu u nepravom ponavljanju postupka, odnosno postupku izricanja jedinstvene kazne zatvora za već ranije izrečene zatvorske kazne. Radi se o postupku objedinjavanja kazne zatvora ovog suda i kazne zatvora izrečene presudom drugog krivičnog suda. Kako osuđeni nije zadovoljan izrečenom jedinstvenom kaznom izjavio je žalbu”, odgovoreno je iz Suda BiH.

Državni sud je u maju 2017. pravosnažno osudio Tutmića na četiri godine zatvora jer je 17. jula 2013. vozilom, preko teritorije Srbije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do 11. augusta 2014., nakon čega se avionom vratio u Bosnu i Hercegovinu.

Tutmić je prvobitno bio optužen u predmetu “Damask” skupa sa Enesom Mešićem i ostalima zbog organiziranja terorističke grupe, ali se nalazio u bjekstvu 14 mjeseci, te je za njim bila raspisana potjernica nakon što se nije odazivao na više poziva za izjašnjenje o krivnji pred Sudom BiH. Po toj potjernici je i uhapšen u novembru 2016. godine.

Po okončanju postupka za terorizam u Državnom sudu, Tutmiću se za nedozvoljeno držanje oružja sudilo u zeničkom Općinskom sudu, gdje je u februaru 2020. osuđen na godinu i po zatvora, a ovu odluku je u augustu 2020. potvrdio Kantonalni sud u Zenici, odbivši kao neosnovanu žalbu Odbrane.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Tutmića je teretilo da je tokom augusta 2016. godine u zeničkom mjestu Orahovica, u kući i pomoćnim objektima, držao automatsku pušku “kalašnjikov” i više od 800 komada puščane municije, ručni raketni bacač i četiri granate, deset komada električnih detonatorskih kapisli, sedam komada sporogorećeg štapina, nekoliko trotilskih metaka, ručnu bombu te okvirove za municiju.

Oružje i municiju su, prema navodima optužnice, sredinom augusta 2016. pronašli i oduzeli službenici Policijske uprave Zenica prilikom pretresa objekata koji su rađeni po naredbi zeničkog Općinskog suda.

 

Albina Sorguč