Vijest

Formiran predmet o upotrebljivosti respiratora “Srebrene maline”

5. Aprila 2021.16:25
Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo formiralo je predmet o upotrebljivosti respiratora nabavljanih od firme “Srebrena malina” nakon medijskih objava pisma doktora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) o liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa u ovoj instituciji.

Sastanak u Tužilaštvu BiH. Foto: Državno tužilaštvo

Iz Državnog tužilaštava je nakon sastanka predstavnika Državnog i Kantonalnog tužilaštva, saopćeno da je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo formiralo predmet o upotrebljivosti respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teških posljedica po zdravlje i život pacijenata, kao i drugih problema u funkcioniranju COVID odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, kazala je da u ovoj fazi predmeta sarajevsko tužilaštvo ne može davati druge informacije o ovom slučaju.

Iz Državnog tužilaštava je istaknuto da je razgovarano o aktuelnim dešavanjima u proteklih nekoliko dana, u vezi sa respiratorima i liječenjem COVID-19 pacijenata na KCUS-u, kao i daljim aktivnostima tužiteljskih i pravosudnih institucija.

“Na sastanku je dogovoreno da će Tužilaštvo BiH i Tužiteljstvo KS-a, u okviru navedenih predmeta, žurno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ‘ACM 812A’ stavljeni u funkciju i korišteni za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

Na sastanku kojem su prisustvovali Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, sa saradnicima, i Sabina Sarajlija sa zamjenicom, usaglašeni su detalji koordiniranog djelovanja tužilaštva, u radu na predmetima koji se odnose na upotrebu respiratora “ACM 812A” na KCUS-u Sarajevo.

“S obzirom da Tužiteljstvo BiH od ranije postupa u predmetu, koji je otvoren prije podizanja optužnice u predmetu Novalić i drugi, a koji se odnosi na pomoć počinitelju poslije počinjenog kaznenog djela od strane više osoba, Tužiteljstvo BiH je poduzimalo radnje i nastavlja rad u tom predmetu”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Zbog objavljivanja pisma doktora KCUS-a, održan je i sastanak predstavnika Vlade Kantona Sarajeva sa predstavnicima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i vanredni sastanak Vlade KS-a, potom i konferencija za novinare predstavnika KCUS-a.

Premijer Edin Forto je kazao da je na sastanku potvrđeno da je pismo, koje je potpisalo 17 doktora, koji je interni dokument KCUS-a, istinito, što su na konferenciji potvrdili i predstavnici KCUS-a.

Predstavnici Kliničkog centra su naveli da pismo nije bilo u smislu pobune već da se radilo o standardnoj komunikaciji razmjene podataka, te da su za sada neka pitanja iz pisma riješena.

Doktorica Lejla Vidović kazala je da je potpisnica dopisa koji je trebao biti interni dopis klinike.

“To je nešto što je uobičajeno, način na koji mi komuniciramo. Nekad u ovoj gužvi u poslu imate zaista osjećaj da svaki glas se ne čuje, i onda smo mi, pošto je situacija takva, u interesu pacijenata htjeli biti brži, konkretniji i efikasniji i sastavili smo taj dopis”, kazala je Vidović, dodavši da svako ko je potpisao pismo stoji iza toga.

Dodala je da ljekari nisu upozorili na opasnost već su se stručno odredili prema činjenicama i kvalifikacijama kakve ima taj aparat.

Federalnom premijeru Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, pravnom licu “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktoru ove firme Fikretu Hodžiću te Jelki Milićević, zamjenici premijera Federacije i federalnoj ministrici finansija, trenutno je u toku suđenje zbog načina nabavke respiratora iz Kine.

 

Albina Sorguč