Vijesti


Disciplinske tužbe protiv Tadić i Debevca kao test za VSTV 2. Aprila 2021. Vijest Disciplinske tužbe protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca predstavljaju test za Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), ali i zabrinutost jer se protiv dva funkcionera pravosuđa na državnom nivou podižu tužbe, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ukinut pritvor Begzadu Spahiću nakon potvrde da je zbog pridruživanja ISIL-u osuđen u Turskoj 2. Aprila 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je Begzadu Spahiću, koji je uhapšen 9. marta zbog odlaska na sirijsko ratište i pridruživanje ISIL-u, ukinuo pritvor nakon što je Državno tužilaštvo dobilo dokumentaciju da je u Turskoj za ovo djelo osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tužilac Dubravko Čampara.
sudnica Sud BiH nakon smrti Mustafe Đelilovića obustavio postupak protiv njega 2. Aprila 2021. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine obustavilo je krivični postupak protiv Mustafe Đelilovića, nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba Općine Hadžići optuženog za ratni zločin, usljed njegove smrti.
Podnesene disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić i Ranka Debevca 2. Aprila 2021. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je disciplinske tužbe protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, saopćeno je na stranici Ureda.
Uslovljavanje elektronskom knjižicom usporava prijave za vakcinaciju u Sarajevu 1. Aprila 2021. Vijest Odluka Kantona Sarajevo da počne primati prijave za vakcinaciju samo od zdravstvenih osiguranika sa elektronskom knjižicom mogla bi usporiti proces masovne imunizacije kada on počne, smatraju stručnjaci, dok je odluka već izazvala kritike da bi mogla diskriminirati osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje ili na njega nisu prijavljene u glavnom gradu.
Veljko Papić osuđen na dvije godine zatvora za zločine u Sarajevu 1. Aprila 2021. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Veljka Papića na dvije godine zatvora za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići tokom 1993. i 1994. godine, potvrđeno je iz ovog suda Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Godinu dana ignorisanja sudskog roka za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović 1. Aprila 2021. Vijest Neuklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju kod Bratunca duže od godinu dana od isteka sudskog roka za njeno izmještanje jeste neprihvatljivo, ali i predstavlja indolenciju vlasti u Republici Srpskoj, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nakon upozorenja visokog predstavnika.
Berbić: Završne riječi za ratovanje u Siriji 8. aprila 31. Marta 2021. Suđenje Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, zaštićeni svjedok kazao je da je zajedno s Berbićem bio u jedinici Gorana Pavlovića i da su zajedno išli na straže, te da su pripadnici ove jedinice nosili uniforme i oružje.
Konstatovana specifična uračunljivost Jahje Vukovića i predložen sporazum o priznanju krivice 30. Marta 2021. Suđenje Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je kod optuženog Jahje Vukovića konstatovala specifičan oblik uračunljivosti za počinjenje krivičnog djela s obzirom da je imao 14 godina kada je otišao u Siriju.
Suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta počinje 21. aprila 30. Marta 2021. Vijest Suđenje trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, počet će 21. aprila, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).