Vijest

“Vladimir Špoljarić prisilno pokušao zagrliti i poljubiti uposlenicu Suda”

5. Aprila 2021.15:36
Na suđenju suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazala kako joj je sestra Enisa Pazalja rekla da ju je optuženi Vladimir Špoljarić uznemiravao, slao poruke i pokušao prisilno zagrliti i poljubiti.


Vladimir Špoljarić ispred Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Dženana Pazalja je ispričala da joj je sestra kazala da je sve počelo kao udvaranje, te da joj je optuženi rekao da želi brinuti o njoj i slao joj SMS poruke na koje nije odgovarala.

“Govorio joj je da je želi držati za ruku, zagrliti i poljubiti”, prepričala je Pazalja svjedočeći na Sudu BiH.

Pazalja je kazala kako je Enisa za vrijeme porodičnih ručkova bila često odsutna, šutljiva i izgubljena, te da nije govorila o problemima. Na insistiranja članova porodica da im objasni šta joj se dešava, govorila je da ima puno obaveza na poslu.

“Jednom smo sjedili za ručkom, mi smo je opet pitali šta joj je, ona sjedi, gleda tupo u tanjir i samo je jauknula, počela je da plače i rekla da ne može više da podnese. (…) Ona je rekla da ima problema na poslu, da joj se predsjednik suda Vladimir Špoljarić udvara, da je pokušao prisilo zagrliti i poljubiti”, kazala je svjedokinja.

Pazalja je izjavila kako je savjetovala sestri da potraži stručnu medicinsku pomoć kako bi se nosila s tom traumom, što je Enisa Pazalja i uradila. Nakon posjete psihologu, Pazalja kaže da su njenoj sestri savjetovani bolovanje i liječenje kod neuropsihijatra zbog teških posljedica koje su na nju ostavili ti događaji.

“Još uvijek ima problema, loše se osjeća, ali je mnogo bolje nego u periodu kada se to dešavalo”, rekla je.

Pazalja je kazala kako je optuženog vidjela samo jednom. Na upit Odbrane da li je bila sa optuženim i sestrom u poslovnici banke još jednom, svjedokinja je odgovorila potvrdno zahtijevajući da pojasni.

“Došla sam po sestru da ide sa mnom u banku da podignem kredit. Nazvala je nadređenog i kazala da će biti kratko odsutna, jer je poslovnica blizu. Kad smo krenule, gospodin (Špoljarić) je krenuo za nama i rekao da i on treba u banku. Mi smo izašle iz zgrade brzim hodom, gospodin je trčao za nama i kazao da ga sačekamo. Meni je to apsurdno bilo”, prepričala je Dženana Pazalja.

Državno tužilaštvo tereti Špoljarića da je na osnovu spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je prekršio tačku Zakona o ravnopravnosti spolova BiH kojom je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Prema optužnici, Špoljarić je ova djela počinio 2018. i 2019. godine – kada je obnašao funkciju vršitelja dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu – nad uposlenicom ovog suda.

Drugi svjedok Tužilaštva Senad Pazalja, otac Enise Pazalje, kazao je da je dugo primjećivao promjene na njenom raspoloženju, ali “s obzirom da je žena”, bila je bliža s majkom i da on nije insistirao na razgovorima, sve dok je jednom tokom ručka nije zatekao kako plače za stolom i govori kako je nema ko zaštititi.

“Ona je plakala, kaže: ‘Mene maltretira predsjednik suda, prisilno me pokušao, dok sam na stolici, zagrliti i poljubiti.’ Ja sam tad skočio, pa svaki bi otac zaštitio svoje dijete, to je udar na porodicu”, kazao je Senad Pazalja.

Nakon razgovora sa pravnicima iz porodice, Pazalja je kazao kako su odlučili da se bore pravnim putem protiv takvog ponašanja, nakon čega su prijavili slučaj Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA).

“Ima posljedice, hoće zaboraviti nešto, hoće se trznuti, nije ono što je nekad bila. Odustala je i od doktorata, a on je nju spustio na najnižu poziciju koju je mogao”, rekao je Pazalja, objašnjavajući da je nakon prijave njegova kćerka bila premještena na drugu radnu poziciju.

Suđenje će se nastaviti 19. aprila, kada je planirano saslušanje četiri svjedoka.

 

Azra Husarić Omerović