Vijesti


Live blog: Završne riječi u predmetu Stanišić i Simatović 12. Aprila 2021. Live blog Iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zakazano je za ponedjeljak, utorak i srijedu 12.,13. i 14. aprila u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS).
Tužilaštvo formiralo predmet o okupljanju ruskih dobrovoljaca u Višegradu 9. Aprila 2021. Vijest Državno tužilaštvo formiralo je predmet nakon što je zaprimilo prijavu iz Udruženja “Žena – žrtva rata” povodom najave događaja “Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu najavljenog za 12. april ove godine.
Naredne sedmice završne riječi na suđenju Stanišiću i Simatoviću 9. Aprila 2021. Vijest Iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj planirano je za ponedjeljak, utorak i srijedu 12.,13. i 14. aprila u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS).
Počelo suđenje u aferi “Potkivanje” 9. Aprila 2021. Suđenje Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje Marku Pandži i Nerminu Aleševiću, akterima afere “Potkivanje”, optuženim za primanje, odnosno davanje dara i drugih oblika koristi.
Bolnica za plućne bolesti u Travniku nabavlja službenu “limuzinu” od 39.000 KM 9. Aprila 2021. Vijest Travnička Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu raspisala je tender za nabavku novog službenog automobila vrijednog do 39.000 maraka bez poreza na dodanu vrijednost.
Prihvaćen sporazum o priznanju krivice inspektorice banjalučke policije 9. Aprila 2021. Suđenje Okružni sud u Banjaluci razdvojio je predmete u nastavku suđenja inspektorima banjalučke Policijske uprave Nenadu Grujiću i Jeleni Florijan koji se terete za traženje i primanje mita, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je sa Tužilaštvom sklopila optužena Florijan.
Preminuo Jovan Divjak, bivši general Armije BiH 9. Aprila 2021. Vijest Jovan Divjak, bivši genaral Armije Bosne i Hercegovine i izvršni direktor Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, preminuo je u četvrtak, 8. aprila.
Mektić i ostali: Obuka o smanjenju rizika od katastrofa 8. Aprila 2021. Suđenje Na suđenju bivšem državnom ministru sigurnosti Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je da je zajedno sa kolegicom radila na projektu prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore o smanjenju rizika od katastrofa.
Ustavni sud BiH odbio žalbu koalicije “Moja adresa: Srebrenica”, oni najavljuju apelaciju u Strasbourgu 8. Aprila 2021. Vijest Ustavni sud je kao neosnovanu odbacio apelaciju koalicije “Moja adresa: Srebrenica” iz koje su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.
U sarajevskom naselju Zabrđe pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 8. Aprila 2021. Vijest U sarajevskom naselju Zabrđe prilikom izvođenja građevinskih radova pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, te je danas nastavljena ekshumacija šireg lokaliteta, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).