Vijesti


Tužilaštvo traži produžavanje pritvora za Mehmediku, Špagu, Berkovića i Mezetovića 12. Maja 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produžavanje pritvora zbog mogućnosti bjekstva ili ponavljanja krivičnog djela za Edina Mehmediku, Harisa Špagu, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića, za koje postoji osnova sumnje da su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.
SIPA zbog finansiranja terorizma uhapsila Senu Hamzabegović 12. Maja 2021. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su na Međunarodnom aerodromu Tuzla lišili slobode Senu Hamzabegović zbog postojanja osnova sumnje da je finansirala terorističke aktivnosti i da je organizirala terorističke grupe. Ona je, prema podacima organizacije Atlantska inicijativa, supruga Muradifa Hamzabegovića koji je 2013. godine osuđen za krijumčarenje ljudi.
Narodna skupština RS odbacila Inzkov zahtjev o poništavanju odlikovanja osuđenim ratnim zločincima 11. Maja 2021. Vijest Narodna skupština Republike Srpske, kasno večeras je usvojila zaključak kojim odbacuje zahtjev visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da budu poništena odlikovanja data osuđenima za ratne zločine.
Lagumdžija pred Istražnom komisijom: Nedopustivo je da predmeti leže u ladicama tužilaca 11. Maja 2021. Vijest Stanje u pravosuđu Bosne i Hercegovine nije na potrebnom nivou i trebalo bi biti bolje, ocijenio je Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV), svjedočeći pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Državnog parlamenta za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama.
Pretresi u Banjoj Luci zbog šverca eksploziva u Austriju 11. Maja 2021. Vijest Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području Banje Luke se izvodi opsežna akcija u sklopu koje se vrše pretresi na dvije lokacije zbog neovlaštenog prometa oružjem, odnosno krijumčarenja četiri i po kilograma eksploziva iz BiH na područje Austrije.
Poništena odluka o otkazu “zviždaču” UIO-a Emiru Mešiću 11. Maja 2021. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) poništila je ranije rješenje kojim je Emir Mešić kažnjen prestankom radnog odnosa zbog teže povrede službene dužnosti, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ukinuta suspenzija predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću 11. Maja 2021. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je žalbu Ureda diciplinskog tužioca (UDT) na odluku kojom je sudija Vladimir Špoljarić oslobođen odgovornosti za neprimjereno ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije, te mu ukinula supenziju, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov pravni zastupnik Senad Pizović.
Tužilaštvo traži novo suđenje direktoru i službeniku OSA-e 10. Maja 2021. Suđenje Državno tužilaštvo je od Apelacionog vijeća zatražilo da ukine presudu kojom su direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osman Mehmedagić i službenik ove agencije Muhamed Pekić oslobođeni optužbe za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, dok je Odbrana predložila odbijanje ove žalbe.
Otkazan početak suđenja građanima Banjaluke optuženima za napad na policajca 10. Maja 2021. Vijest Početak suđenja građanima optuženima za napad na policajca, koji se prema optužnici desio 25. decembra 2018. godine kada je na trgu Krajine došlo do sukoba građana koji su tražili pravdu za ubijenog Davida Dragičevića i policije, otkazano je zbog malog kapaciteta sudnice Osnovnog suda u Banjaluci.
Obilježene lokacije grobnica, zatočenja i stradanja u Hercegovini 10. Maja 2021. Vijest Mirovni aktivisti iz inicijative “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” obilježili su osam lokacija na području Hercegovine koje su u vezi sa stradanjem nesrpskog stanovništva tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.