Vijest

Pretresi u Banjoj Luci zbog šverca eksploziva u Austriju

11. Maja 2021.15:24
Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području Banje Luke se izvodi opsežna akcija u sklopu koje se vrše pretresi na dvije lokacije zbog neovlaštenog prometa oružjem, odnosno krijumčarenja četiri i po kilograma eksploziva iz BiH na područje Austrije.


Banja Luka. Foto: BIRN BiH

Operacija se, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, realizuje u saradnji sa austrijskim partnerskim organizacijama i u njoj sudjeluju policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a odnosi se na procesuiranje organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme i neovlaštenog prometa manje količine droge.

Meta operacije je jedna osoba koja se dovodi u vezu sa krijumčarenjem oko četiri i po kilograma razornog eksploziva “nitropent”, zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, koji se često koristi u izvršenjima terorističkih akata i kriminogenim aktivnostima.

“Eksploziv je prokrijumčaren u Austriju, gdje je jedna osoba procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, a aktivnosti u BiH odnose se na osobu koja je sudjelovala u nabavci, skrivanju i krijumčarenju eksploziva iz BiH prema Austriji”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Iz Tužilaštva kažu da će osumnjičeni, po okončanju aktivnosti, biti predat postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

 

Haris Rovčanin