Vijest

SIPA zbog finansiranja terorizma uhapsila Senu Hamzabegović

12. Maja 2021.10:56
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su na Međunarodnom aerodromu Tuzla lišili slobode Senu Hamzabegović zbog postojanja osnova sumnje da je finansirala terorističke aktivnosti i da je organizirala terorističke grupe. Ona je, prema podacima organizacije Atlantska inicijativa, supruga Muradifa Hamzabegovića koji je 2013. godine osuđen za krijumčarenje ljudi.


Policajci SIPA-e na aerodromu, ilustracija. Foto: SIPA

Identitet uhapšene potvrdilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

“Osumnjičena je da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i financijske potpore, kao i na druge načine, pružala potporu državljanima Bosne i Hercegovine koji su boravili na stranim ratištima na području Sirije i Iraka, u strukturama takozvanog ISIL-a, između ostalog i svome suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa ISIL-om, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu”, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

U publikaciji Atlantske inicijative “Novi zov rata u Siriji i bosanskohercegovački kontingent stranih boraca”, objavljenoj 2016. godine, navodi se da je Sena supruga Muradifa Hamzabegovića.

On je 2012. godine pred Državnim sudom proglašen krivim za krivično djelo “udruživanje radi činjenja krivičnih djela” i produženo krivično djelo “krijumčarenje ljudi”, za što je dobio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i novčanu kaznu u iznosu od 20.000 KM.

“Sud je također od optuženog Muradifa Hamzabegovića oduzeo imovinsku korist u iznosu od 35.500 KM i protuvrijednost iznosa od 32.400 eura”, navedeno je u tadašnjem saopćenju Suda BiH.

Ova presuda je postala pravosnažna drugostepenom presudom 2013. godine.

Prema publikaciji Atlantske inicijative, Hamzabegović nije nikada odslužio kaznu jer je u kasno proljeće 2013. godine pobjegao u Siriju.

“Više izvora prepoznalo ga je kao ključnu kariku u lancu kojim su u tu zemlju stizale osobe s Balkana. Jedan takav izvor tvrdi kako je Hamzabegovićev nadimak – Hamzabeg, služio kao lozinka koju su na tursko-sirijskom graničnom prijelazu Bab al-Hawa morali znati svi koji su je željeli prijeći. Izvori u sigurnosnim agencijama također vjeruju da je upravo zahvaljujući krijumčarskim vezama Muradifa Hamzabegovića dotadašnji vođa selefijske komune u Gornjoj Maoči Nusret Imamović početkom januara 2014. godine ilegalno izašao iz Bosne i Hercegovine i otišao u Siriju”, navodi se u publikaciji.

Kako je za BIRN BiH potvrdio portparol SIPA-e Luka Miladinović, Sena Hamzabegović je uhapšena nakon što je avionom iz Švicarske doputovala u BiH.

“Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretres lica, stambenih i pomoćnih objekata na jednoj lokaciju u Tuzli i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku”, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Kako je potvrđeno, u zakonskom roku od 72 sata, koji je predviđen u predmetima za terorizam, Hamzabegović će biti privedena u Tužilaštvo BiH, gdje će biti ispitana u svojstvu osumnjičene, te će biti predloženo određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

 

Irvin Pekmez