Vijest

Poništena odluka o otkazu “zviždaču” UIO-a Emiru Mešiću

11. Maja 2021.14:26
Drugostepena disciplinska komisija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) poništila je ranije rješenje kojim je Emir Mešić kažnjen prestankom radnog odnosa zbog teže povrede službene dužnosti, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Ermin Mešić. Foto: BIRN BiH

Iz UIO-a su potvrdili da je rješenjem na početak vraćen postupak u kome se preispitivala Mešićeva uloga u nabavci i izboru ponuđača higijenskih sredstava za Granični prelaz Rača tokom 2018. godine. Mešić je ranije prijavio nepravilnosti u radu Uprave kod naplate parkinga na graničnim prelazima, te o tome govorio za BIRN BiH, zbog čega se protiv njega vodi odvojeni disciplinski postupak.

Prvostepenom odlukom u postupku o nabavkama roba za Granični prelaz, Mešić je dobio rješenje o prestanku radnog odnosa. Odlukom Drugostepene komisije koju je BIRN BiH imao na uvid, ovaj predmet se vraća na ponovno suđenje zbog povreda pravila postupka.

Za Mešića je drugostepena odluka dokaz da disciplinski postupak nikada nije trebao ni biti pokrenut.

“Dokazali smo da disciplinski postupak od samog početka nije bio osnovan, te da Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), nažalost, to nije prepoznala. Za mene je ovo jedna satisfakcija da nastavim dalju pravnu borbu i procedure, koje sam sa advokatom pokrenuo”, kaže Mešić.

On je ranije prijavio nepravilnosti u radu UIO-a Državnom tužilaštvu i od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je zvanično dobio status “zviždača”. BIRN BiH je ranije pisao kako on nije bio saslušan o prijavi duže od godinu dana, zbog čega je odlučio javno govoriti za medije. Pokretanje disciplinskih postupaka ranije je doveo u vezu sa svojom prijavom nepravilnosti.

Disciplinski postupak koji je prvostepeno okončan otkazom Mešiću, raspoređenom u Odsjeku za poreze u Regionalnom centru Tuzla na radnom mjestu viši stručni saradnik za obradu poreznih prijava u Grupi za obradu poreznih prijava, pokrenut je rješenjem direktora usljed postojanja osnovane sumnje da je učinio težu povredu službene dužnosti, odnosno zloupotrebu ili prekoračenje službenih ovlaštenja i narušavanje ugleda Uprave.

Mešić je prvostepenom odlukom proglašen odgovornim zato što je, prema navodima komisije, neovlašteno u više navrata tokom 2018. putem elektronske pošte pribavljao i prihvatao ponude za košenje trave i čišćenje asfaltnih površina od jedne firme, iako je znao da je UIO za ove poslove zaključio okvirni sporazum s drugom firmom. Disciplinska komisija je, prema rješenju u koje je BIRN BiH imao uvid, kao otežavajuću okolnost cijenila da Mešić nije postupao u skladu s pravilima službe, da je zanemario ugovornog dobavljača te da je samim takvim činjenjem nastala materijalna obaveza za UIO u iznosu većem od 6.500 maraka uvećano za iznos kamate.

Mešićev pravni zastupnik je tokom postupka navodio kako se Mešić obraćao nadređenim i žalio na odnos i cijene firme s kojom je UIO imala potpisan okvirni sporazum, vrste javne nabavke koja daje mogućnost institucijama da jednostavnije naručuju usluge ili robe u dužem vremenskom periodu, ali ih ne obavezuje na trošenje maksimalnog ugovorenog iznosa pa institucije plate samo ono što naruče.

Mešićeva advokatica Biljana Radulović, nakon odluke o poništavanju prvostepenog rješenja, za BIRN BiH kaže da “ovo nije samo Emirova pobjeda, već jedna snažna poruka svim drugim obespravljenim radnicima da se vrijedi boriti za svoja prava i da je pravda dostižna, da znaju da ima nade u borbi”.

“Mi sada čekamo novi postupak i nadamo se da će Emir sada imati pravo na adekvatnu i pravičnu odbranu, bez nedostataka, kako je to bilo u prvostepenom potupku. To bi bio najdragocjeniji korak”, kazala je Radulović.

Ona je kazala da se pravna borba nastavlja kroz tužbe koje je Emir Mešić uz advokatski tim podnio protiv Uprave za indirektno oporezivanje.

“Podnijeli smo tužbe za diskriminaciju, kao i tužbu za degradiranje radnika na niže radno mjesto. Nadamo se da će drugostepena odluka disciplinske komisije sada jasnije odrediti sudbinu i tih tužbi”, kazala je Radulović.

Iz UIO-a za BIRN BiH kažu kako su disciplinske komisije samostalne u svom radu. Objasnili su kako je Drugostepena disciplinska komisija nakon žalbe Mešića utvrdila “da je Prvostepena disciplinska komisija koja je izrekla disciplinsku mjeru Emiru Mešiću u provedenom postupku načinila određene povrede pravila postupka”.

“Što su razlozi zbog kojih je Drugostepena disciplinska komisija u skladu sa (…) Pravilnikom o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO-u donijela odluku kojom je poništila rješenje Prvostepene disciplinske komisije i predmet vratila Prvostepenoj komisiji na ponovno odlučivanje”, kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave.

Protiv Mešića se vodio i drugi disciplinski postupak, gdje ga je Prvostepena disciplinska komisija UIO-a kaznila zbog povrede službene dužnosti, odnosno što je, kako je navedeno u rješenju, za BIRN BiH neovlašteno dao izjavu, koju su potom prenijeli drugi internet portali, te mu je izrečena sankcija degradiranja na niže radno mjesto, ili nižu kategoriju u okviru radnog mjesta, u trajanju od 12 mjeseci.

Žalbeni postupak za ovu odluku je u toku.

 

Admir Muslimović