Vijesti


Refundacija sredstava za Tocilizumab još uvijek nije počela 6. Maja 2021. Vijest Refundacija sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) za građane koji su, na preporuku i traženje ljekara, kupili lijek Tocilizumab za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa još uvijek nije počela, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ustavni sud odbio apelaciju osuđenog za zločine u “Dretelju” 5. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje, te odbio kao neosnovanu apelaciju Tonće Rajiča, osuđenog na dvije godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u logoru “Dretelj” kod Čapljine.
Odbijena apelacija Kahre Vejzovića osuđenog za zločine u Kladnju 5. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Kahre Vejzovića, osuđenog na četiri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenog na području Kladnja, zaključivši da nije došlo do kršenja njegovog prava na pravično suđenje.
Grupa iz Lončara se pohvalila novom ruskom podrškom nakon istraživanja BIRN-a 5. Maja 2021. Vijest Grupa muškaraca organizovanih u neformalnu humanitarnu organizaciju “Sveti Georgije” u Lončarima kod Brčkog pohvalila se novom podrškom ruske ambasade nakon istraživanja Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o kriminalnoj prošlosti vođe i aktivnostima koje nadzire policija.
Ustavni sud odbio apelaciju Muhameda Šišića, osuđenog za zločine u Rogatici 4. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Muhameda Šišića, osuđenog na deset godina zatvora trećestepenom presudom Državnog suda zbog ratnog zločina u selu Kukavice kod Rogatice, zaključivši da nije povrijeđeno njegovo pravo na pravično suđenje.
Ustavni sud odbio apelaciju Mirsada Menzilovića, osuđenog za silovanje u Sarajevu 4. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zaključio da nije prekršeno pravo na pravičnu odbranu Mirsada Menzilovića, osuđenog na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1993. u Sarajevu, te odbio njegovu apelaciju kao neosnovanu.
U ponedjeljak prikazivanje dokumentarnog filma BIRN-a BiH “Pod zemljom”: Dostojanstveno sjećanje 30. Aprila 2021. Vijest Dokumentarni film “Pod zemljom” autorice Džane Brkanić, bit će prikazan na Facebook i YouTube kanalu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u ponedjeljak, 3. maja, simbolično na 28. godišnjicu preseljenja olovskog doma zdravlja u objekat pod zemljom.
Početkom juna konačna presuda Ratku Mladiću 30. Aprila 2021. Vijest Konačna presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), bit će izrečena 8. juna ove godine, saopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).
Odavanje počasti ubijenim civilima na mostu u Brčkom Odata počast civilima ubijenim na mostu u Brčkom 1992. godine 30. Aprila 2021. Vijest Polaganjem cvijeća i bacanjem ruža u rijeku Savu odata je počast civilima stradalim 30. aprila 1992. godine u Brčkom prilikom miniranja mosta koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.
sudnica Naredne sedmice završne riječi na obnovljenom suđenju za zločine na području općine Hadžići 30. Aprila 2021. Vijest U Državnom sudu je u četvrtak, 6. maja, planirano iznošenje završne riječi na obnovljenom suđenju sedmorici optuženih za zločine počinjene na području općine Hadžići.