Vijesti


Poruke zapadnih ambasada: Veličanje ratnih zločinaca neće proći bez reakcija 14. Maja 2021. Vijest Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, te Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini podržale su visokog predstavnika Valentina Inzka, te poručile entitetskim vlastima u Republici Srpskoj da je veličanje ratnih zločinaca – neprihvatljivo.
Sud BiH ulaz Iduće sedmice završne riječi na suđenju za zločine u Vlasenici i Srebrenici 14. Maja 2021. Vijest U Državnom sudu u četvrtak, 20. maja, zakazano je iznošenje završne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Radetu Gariću, optuženom za zločine počinjene 1992. na području Vlasenice te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine.
Online registar kompanija ponovo nedostupan građanima 14. Maja 2021. Vijest Online registar kompanija u Bosni i Hercegovini nekoliko dana nije bio dostupan, nakon što je prije nekoliko mjeseci na stranicu postavljena obavijest da se ona više ne održava. Registar je ponovo postao dostupan tek nakon upita novinara.
Karadžićev advokat o odbijanju prigovora na služenje kazne u Britaniji: Nije razmatrana suština 14. Maja 2021. Vijest Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je prigovor Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, na upućivanje izdržavanja kazne u zatvoru u Velikoj Britaniji, potvrdio je ovo za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) advokat Peter Robinson.
Tuzla i Bijeljina: Obilježavanje 29 godina od “Tuzlanske kolone” 14. Maja 2021. Vijest Članovi porodica, boračke organizacije i institucije sutra, 15. maja, u Bijeljini će obilježiti 29 godina od stradanja vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u “Tuzlanskoj koloni”, dok će se u Tuzli odati počast policajcima stradalim u istom događaju na Brčanskoj Malti, uz prisustvo delegacije Grada, boračkih udruženja te predstavnika drugih organizacija i porodica.
Sud BiH odbio prijedlog za pritvor osumnjičenoj za finansiranje terorizma 14. Maja 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je odbio prijedlog Državnog tužilaštva da odredi pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističke aktivnosti te su joj određene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i putovanja, a od nje se privremeno oduzimaju putne isprave.
Srbija: Bivši pripadnik VRS-a osuđen za silovanje u Kalinoviku 13. Maja 2021. Vijest Sud u Beogradu proglasio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Dalibora Krstovića krivim za silovanje Bošnjakinje u Kalinoviku 1992. godine.
Karadžić se žalio na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji 13. Maja 2021. Vijest Advokati bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, podnijeli su prigovor na odluku Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da on bude upućen na izdržavanje kazne u zatvoru u Velikoj Britaniji, navodeći kao razlog mogućnost da ga “muslimanski ekstremisti” ubiju iz osvete za ratne zločine.
Inzko: Propuštena historijska šansa za suočavanje sa prošlošću 12. Maja 2021. Vijest Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko izrazio je „duboko, iskreno žaljenje“ što su zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske odbacili njegov zahtjev za poništenjem odlikovanja osoba osuđenih za ratne zločine, ali se suzdržao od komentara svojih daljih postupaka.
Radovan Karadžić će služiti doživotnu zatvorsku kaznu u Velikoj Britaniji 12. Maja 2021. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odlučio je da će Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) osuđen za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini, služiti doživotnu kaznu zatvora u Velikoj Britaniji.