Vijest

Otkazan početak suđenja građanima Banjaluke optuženima za napad na policajca

10. Maja 2021.15:23
Početak suđenja građanima optuženima za napad na policajca, koji se prema optužnici desio 25. decembra 2018. godine kada je na trgu Krajine došlo do sukoba građana koji su tražili pravdu za ubijenog Davida Dragičevića i policije, otkazano je zbog malog kapaciteta sudnice Osnovnog suda u Banjaluci.
Aktivisti grupe “Pravda za Davida”. Foto: BIRN BiH

Kako je obaviještena javnost, sudnica je premala u odnosu na broj stranaka u postupku.

Optužnica Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci podignuta je 5. decembra 2019. godine protiv Miljana Kovača, Nemanje Graorca, Petra Perduva, Rade Šljivića, Borislava Zeljića zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina.

Tog dana došlo je do sukoba građana i policije kada je policija počela da tjera okupljene građane sa Trga Krajine. Sa trga su prethodno uklonjena sva obilježja koja podsjećaju na ubijenog Davida Dragičevića, a sukobima je prethodilo hapšenje, prvo Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, a kasnije i Suzane Radanović, majke ubijenog Davida.

Aktivisti neformalne grupe građana “Pravda za Davida” okupili su se prije početka suđenja ispred Osnovnog suda u Banjaluci. Oni su novinarima pokazivali fotografije na kojima se vidi, kako tvrde, da je policija ta koja je napala građane. Aktivisti tvrde da su građani kojima se sudi spašavali mladića kojeg je policija “gušila na zemlji”.

Miljan Kovač, jedan od aktivista kojem se sudi za napad na službeno lice, rekao je prije početka suđenja da se apsolutno ne osjeća krivim i da smatra da krivim treba da se osjećaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Sve ostalo je pokušaj da se izvrnu činjenice i da se oni koji su terorisali narod prikažu kao žrtve, a da se žrtve prikažu kao nasilnici”, rekao je Kovač.

Advokat Milan Malešević kaže da je čitavo suđenje po krivičnoj prijavi apsurdno.

“Iskoristićemo ovaj postupak da vidimo šta se tačno dešavalo 25. kao i 30. decembra i svih dana poslije, ko je inspirator nasilja koje je viđeno na ulicama. Konkretno, u ovom postupku imamo nasilnike koji se predstavljaju kao žrtve, imamo njihovu žrtvu koja je postala svjedok tužilaštva i imamo one najčestitije građane koji su pritekli u pomoć licu koje je policija gušila i davila i koji se nalaze na optuženičkoj klupi”, rekao Malešević koji zastupa neke od optuženih građana.

Advokatica Dragana Stanković koja zastupa optuženog Radeta Šljivića kazala je novinarima da ona negira optužnicu u svim dijelovima.

“Smatram da je optužnica iskonstruisana samo kako bi policijsko nasilje i nezakonitost u odnosu prema građanima tog dana bili opravdani”, rekla je ona.

Novi početak suđenja zakazan je za 6. septembar.

 

 

 

Vladimir Kovačević