Vijesti


Identifikovane još tri žrtve srebreničkog genocida koje će biti ukopane u Potočarima 19. Maja 2021. Vijest Tri žrtve genocida čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama na području Zvornika i Srebrenice zvanično su identifikovane, a porodice su dale saglasnost da se ukopaju s još 13 žrtava na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
VSTV VSTV usvojio reformski program za bolje procesuiranje korupcije i kriminala 19. Maja 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) usvojilo je konačni Reformski program ove institucije, čije mjere obuhvataju efikasnost, kvalitet i integritet u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.
Milarem Berbić zadnji advokat Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji 19. Maja 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine osudio je Milarema Berbića na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim formacijama koje su se borile na strani takozvanog ISIL-a.
Početak disciplinskog postupka protiv Ranka Debevca planiran u junu 19. Maja 2021. Vijest Prvo ročište po disciplinskoj tužbi protiv predsjednika Državnog suda Ranka Debevca trebalo bi se desiti u junu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). U isto vrijeme, netransparentnost oko disciplinskih postupaka protiv Debevca i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić stvara dodatno nepovjerenje javnosti u rad pravosuđa, kažu stručnjaci.
Ustavni sud odbio apelaciju Miće Jurišića, osuđenog za zločine u Prijedoru 18. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje, te odbio kao neosnovanu apelaciju Miće Jurišića, pravosnažno osuđenog na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Prijedora.
Nesporni rukopis sudije Vladimira Špoljarića 17. Maja 2021. Suđenje Na suđenju za seksualno uznemiravanje, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da rukopis koji je vještačio pripada optuženom Vladimiru Špoljariću, predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu.
Ahmetović svjedočio da je Bektić obavljao svoje poslove, a njega povremeno vozio 17. Maja 2021. Suđenje Svjedočeći u svoju korist, bivši ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović izjavio je da je Adnan Bektić obavljao poslove iz ugovora o djelu koji su s njim potpisivani i da se niko nikada nije žalio u tom smislu.
Tužilaštvo uložilo žalbu na odbijanje pritvora Seni Hamzabegović 17. Maja 2021. Vijest Državno tužilaštvo je izjavilo žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen prijedlog za određivanje pritvora Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističkih aktivnosti.
Milarem Berbić zadnji advokat Berbić: Presuda za ratovanje u Siriji zakazana za 19. maj 17. Maja 2021. Suđenje Tokom iznošenja završne riječi na suđenju za ratovanje u Siriji, Državno tužilaštvo zatražilo je da se Milarem Berbić proglasi krivim za pridruživanje stranim formacijama i da mu se izrekne kazna u skladu s počinjenim djelima, dok je Odbrana tražila da se optuženi oslobodi krivnje. Sudsko vijeće je nakon završnih riječi izricanje presude zakazalo za 19. maj.
Presuda Kemalu Čauševiću odgođena za 27. maj 17. Maja 2021. Vijest Izricanje prvostepene presude bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću, optuženima za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje odnosno davanje dara, odgođena je za 27. maj, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).