Vijesti


Pandža od svjedoka tražio da ga spoji s Tegeltijom 7. Maja 2021. Suđenje Na suđenju za davanje i primanje dara, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je optuženi Marko Pandža tražio da ga spoji sa tadašnjim predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milanom Tegeltijom, kako bi njegov prijatelj prijavio kriminal u pravosuđu.
Adnanu Podži, bivšem načelniku GSS-a, potvrđena uslovna kazna za zloupotrebu položaja 7. Maja 2021. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je presudu sarajevskog Općinskog suda kojom je Adnan Podžo osuđen na uslovnu kaznu od 15 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, potvrđeno je iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.
Ustavni sud odlučio: Nedopuštena apelacija VSTV-a protiv rješenja Suda BiH 7. Maja 2021. Vijest Apelaciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na Rješenje Državnog suda kojim je odbačen zahtjev za preispitivanje presude o poništavanju Pravilnika o ocjenjivanju nosilaca pravosudnih funkcija, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbacio kao nedopuštenu.
Peter Handke u Banjaluci odlikovan Ordenom Republike Srpske 7. Maja 2021. Vijest Austrijski nobelovac Peter Handke je u Banjaluci odlikovan Ordenom Republike Srpske za izuzetan rad i zasluge na polju duhovnog i kulturnog razvoja, kao i za naročit doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa ovim entitetom.
Podignuta optužnica za promet oružja u zemlje Zapadne Evrope 7. Maja 2021. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića koja ih tereti za neovlašten promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe.
Objavljen tender za idejno rješenje za podizanje spomenika na Kazanima 7. Maja 2021. Vijest Gradska uprava Sarajeva objavila je danas tender za idejno rješenje za podizanje spomenika na lokalitetu Kazani, a rok za dostavu ponuda je 40 dana od objave, odnosno do 18. juna 2021. godine.
Inicijativa da se pokret čiji se osnivač krio u BiH stavi na listu terorističkih organizacija 7. Maja 2021. Vijest Dok policijske agencije u Bosni i Hercegovini tragaju za jednim od osnivača američke ultradesničarske organizacije a on na svojim kanalima na društvenim mrežama govori o izbjegavanju tog traganja, u SAD-u je pokrenuta inicijativa da se organizacija Rise Above Movement (RAM) stavi na listu stranih terorističkih organizacija.
Sljedeće sedmice presuda Stuparu i Tešiću za zločine u Vlasenici 7. Maja 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći prvostepenu presudu Simi Stuparu, nekadašnjem pripadniku Stanice javne bezbjednosti (SJB), i Zoranu Tešiću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), koji se terete za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici.
U toku još jedna ekshumacija u Doboju 7. Maja 2021. Vijest Prilikom radova na iskopu grobnog mjesta u mjestu Miljkovac kod Doboja pronađen je ljudski skelet za koji postoje informacije da se radi o žrtvi iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Globalna inicijativa: “Kako kulturu zločina i korupcije transformirati u klimu integriteta” 6. Maja 2021. Vijest Borba protiv korupcije prioritet je Evropske unije i Zapadnog Balkana, civilnog društva, a trebala bi biti i vlada, navodi se u novim izvještajima Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i da je samo trećina ciljeva iz Strategija za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini ispunjena.