Vijesti


Asmir Koričić, predsjednik Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci: Veza između politike i nosilaca pravosudnih funkcija postoji 24. Maja 2021. Vijest Svjedočeći pred Privremenom istražnom komisijom Državnog parlamenta za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, Asmir Koričić, predsjednik Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, rekao je, između ostalog, kako je politika djelimično odgovorna i za imenovanja sudija.
Krajem maja izricanje prvostepene presude bivšem ministru Sadiku Ahmetoviću 24. Maja 2021. Suđenje Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za bivšeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadika Ahmetovića, a Odbrana je zatražila da ga Sud oslobodi optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Memorijalni centar “Kapija” – mjesto opomena i sjećanja na najtužniji dan u Tuzli 24. Maja 2021. Vijest Nedaleko od mjesta jednog od najstrašnijih zločina počinjenih tokom proteklog rata, kada je 25. maja 1995. od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) stradao 71 i ranjeno 200 građana Tuzle, već godinu dana djeluje Memorijalni centar “Kapija”, koji je za roditelje ubijene djece mjesto opomena da se zločini više nikada ne ponove i sjećanja na najtužniji dan u njihovim životima.
Odlaganje povratka djece iz sirijskih kampova izlaže ih dodatnoj radikalizaciji 24. Maja 2021. Vijest Američki general Kenneth McKenzie, govoreći nedavno na webinaru, kazao je da će situacija postati “vojni problem za nekoliko godina” ukoliko se maloljetnici ne vrate iz kampova sa stranih ratišta i ne deradikaliziraju, dodavši da je ključno da se djeca vrate kako bi se suzbilo širenje ideologije takozvanog ISIL-a.
Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Sokocu 21. Maja 2021. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice počet će suđenje devetorici pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za ubistva i prisilno preseljenje na području Sokoca 1992. godine.
Priveden Bariša Bejtović, vlasnik firme od koje su kupljene maske u Sarajevu 21. Maja 2021. Vijest Bariša Bejtović, vlasnik firme “Panta Rei” koja je prošle godine dobila posao nabavke zaštitnih maski od koronavirusa u Kantonu Sarajevo, priveden je a prostorije firme su pretresene, potvrđeno je nezvanično za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz izvora u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.
VSTV U Reformski program VSTV-a dodane mogućnosti online suđenja, nadzora i bržeg imenovanja sudija i tužilaca 21. Maja 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je nakon prijedloga u konačni tekst Reformskog programa uključilo razmatranje mogućnosti online suđenja, postavljanje roka za popunjavanje upražnjenih pozicija u pravosuđu od tri mjeseca i nadzora na radom rukovodećih osoba u sudovima i tužilaštvima, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Odgođeno pripremno ročište u predmetu za klevetu protiv Davora Dragičevića 21. Maja 2021. Vijest Pripremno ročište po tužbi za klevetu sadašnjih i bivših visokih funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) protiv Davora Dragičevića, nakon kojeg je trebalo biti zakazano glavno ročište, još jednom je odgođeno, potvrdio je advokat Dragan Tolimir.
Formiran predmet o snajperskom djelovanju u sarajevskom naselju Nedžarići 21. Maja 2021. Vijest Nakon što su se u medijima pojavili videosnimci snajperskog djelovanja tokom 1992. godine u sarajevskom naselju Nedžarići, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je saopćilo da je formiralo predmet za ispitivanje okolnosti i uloge osoba zabilježenih na snimku.
Sud proglasio nezakonitim većinu dokaza protiv Nermina Aleševića 21. Maja 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine proglasio je nezakonitim većinu dokaza Državnog tužilaštva u postupku protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, koji su optuženi za primanje odnosno davanje dara.