Vijest

Odbijen zahtjev Odbrane Ratka Mladića za odgađanje konačne presude

28. Maja 2021.16:52
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev advokata bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za odlaganjem izricanja drugostepene presude koja je zakazana za 8. juni, saopšteno je iz Mehanizma.

This post is also available in: English


Ratko Mladić ulazi u sudnici. Foto: MICT

Predsjedavajuća Žalbenog vijeća sutkinja Prisca Matimba Nyambe odbila je zahtjev Odbrane Mladića, koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini, da se presuda odgodi dok oba njegova advokata ne budu u prilici da joj prisustvuju i potvrdila ranije zakazani termin za izricanje konačne presude jer advokati “nisu uspjeli da opravdaju svoj zahtjev”.

“Nemogućnost dolaska jednog od advokata na izricanje presude ne opravdava zahtjev za odgađanjem. Mladićeve instrukcije da u njegovoj pratnji moraju biti oba zastupnika ne daju dovoljno dobar razlog a Mladić nije pokazao da ne može biti adekvatno zastupan svojim glavnim zastupnikom”, navela je sutkinja Nyambe u svojoj odluci objavljenoj danas.

Ona je podsjetila da pravo na prisustvovanje ročištima tokom žalbenog postupka ne zahtijeva fizičko prisustvo u sudnici, “barem ne kada se ne ulažu novi dokazi” i može se ostvariti kroz videokonferenciju.

Kada klijenta zastupaju dva advokata, bilo koji od njih može preuzeti odgovornost da prisustvuje suđenju, objasnila je Nyambe.

“Tokom izricanja presude, sudija Žalbenog vijeća će pročitati sažetak pisane presude i javno objaviti presudu bez da su potrebne dodatne reakcije stranaka u postupku”, navela je predsjedavajuća Žalbenog vijeća objašnjavajući da Mladićeva Odbrana nije pokazala da niti jedan od advokata ne može biti prisutan na izricanju presude, u sudnici ili putem videokonferencije.

Branko Lukić, advokat Mladića, zatražio je ranije od Mehanizma da izricanje drugostepene presude odgodi za naredni period u kojem će oba njegova branioca biti u mogućnosti da uživo prisustvuju njenom izricanju. On je naveo da je Mladić odbio mogućnost da izricanje presude prati putem videokonferencije i insistirao da bude prisutan u sudnici u pratnji oba svoja pravna zastupnika, Lukića i Dragana Ivetića.

Mladićeva Odbrana je navela da Ivetić zbog iznenadne hospitalizacije neće moći prisustvovati izricanju presude te da je Mladić u telefonskom razgovoru, kao i putem svoje porodice, zatražio da on i njegovi branioci uživo prisustvuju izricanju presude.

Advokati su se u podnesku žalili i na zakazivanje konačne presude uprkos istim uslovima koji su ranije odgodili statusnu konferenciju pozivajući se na “Mladićev mentalni kapacitet da smisleno učestvuje u ročištu”.

U svojoj odluci o odbijanju zahtjeva Odbrane sutkinja Nyambe je navela da je Odbrana ranije propustila da dokaže kako Mladić nije sposoban da komunicira ili da se konsultuje sa advokatima te razumije tok suđenja.

“Prema zahtjevu Odbrane, Mladić je sposoban da komunicira sa svojim pravnim timom i daje instrukcije”, navedeno je u odluci u kojoj se dodaje kako Mladić instrukcije izdaje usmeno te da pravila ne ograničavaju zakazivanje žalbenih ročišta na osnovu statusne konferencije.

Ranije je najavljeno da će presudu, koja je zakazana za utorak, 8. juna, u 15 sati, donijeti sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U augustu 2020. godine iznesene su žalbe na presudu. Odbrana je tada zatražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, dok je Tužilaštvo zatražilo da se on proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici.

Iznošenje žalbi održano je nakon dva ranija odgađanja – prvo odgađanje je bilo zbog Mladićeve operacije, a drugo zbog koronavirusa jer je bio otežan dolazak nekih sudija u Haag, kako je obrazloženo ranije, kao i zbog činjenice da Mladić zbog svog zdravstvenog stanja i životne dobi spada u “rizičnu grupu”.

Suđenje Mladiću počelo je 2012. godine.

Ranije je izricanje presude Mladiću bilo najavljivano za maj ove godine, kao i presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Semir Mujkić


This post is also available in: English