Suđenje

Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Senada Kasupovića, Odbrana oslobađanje

28. Maja 2021.12:51
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u žalbi Apelacionom odjeljenju Državnog suda zatražilo strožiju kaznu za Senada Kasupovića, osuđenog nepravosnažno na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi u Siriji, dok je Odbrana zatražila ukidanje presude i njegovo oslobađanje ili ponavljanje postupka.


Senad Kasupović. Foto: Sud BiH

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da je Tužilaštvo BiH 11. marta 2021. godine protiv prvostepene presude Suda BiH izjavilo žalbu, u kojoj je zatražilo da se optuženom Kasupoviću izrekne strožija kazna.

Prema njemu, kazna od tri godine nije dovoljna za krivično djelo za koje je osuđen i za period koji je boravio na stranom ratištu, prilikom kojeg nije pokazao interesovanje da se vrati.

“Optuženi Kasupović Senad je bio istrajan boraveći na strani ISIL-a”, rekao je Hasanspahić objašnjavajući da je optuženi proveo šest godina, pet mjeseci i sedam dana van BiH i da se nije pokušao vratiti u državu.

Branilac Husein Musić kazao je da bi Kasupović ostao i doživotno u Siriji i da se nikad ne bi ni pokušao vratiti, jer tamo ima ženu i djecu starosti pet godina. On je naveo da je Kasupović suprugu upoznao preko društvenih mreža i da je zbog nje otišao u Siriju, gdje se oženio, te da “Islamska država dobro tretira žene i da su one podređene muškarcima, što se optuženom svidjelo”.

Musić je rekao da njegov branjenik nikada nije bio vojno angažovan i da se nije borio tokom boravka u Siriji, te da Tužilaštvo niti jednim dokazom nije utvrdilo njegovu krivicu koja mu se stavila na teret.

“On je vojno nesposoban, časni Sude, i po šerijatskom zakonu nije smio biti angažovan”, kazao je Musić.

Branilac je osporio iskaze svjedokinja povratnica iz Sirije, koje nije mogao ispitati zbog njihovog duševnog stanja, a koje su navodile da su vidjele Kasupovića, što je, prema Odbrani, sumnjivo – da žene i muškarci u Siriji budu u mogućnosti da se sretnu i vide.

“Odbrana stoji pri zahtjevu da se odluka ukine i preinači i da se Kasupović oslobodi krivnje ili da se ponovo pokrene postupak”, zaključio je Musić.

Kasupović je jedan od sedmorice koji su deportovani iz Sirije krajem 2019., a suđenje mu je počelo 20. maja 2020. godine. Sud BiH je u januaru 2021. donio prvostepenu presudu kojom je Kasupović osuđen na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi, a u kaznu zatvora uračunato mu je i vrijeme koje je proveo u pritvoru kada je deportovan.

Presudom je Kasupović osuđen da je 12. jula 2013. godine, u 10:48 sati, napustio teritoriju Bosne i Hercegovine, otputovao u Tursku, nakon čega je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, te se pridružio takozvanom ISIL-u. U Siriji je proveo šest godina, sve do 19. decembra 2019., kada je deportovan u BiH.

Kasupoviću je Tužilaštvo BiH na teret stavilo da je pružao pomoć i bio na strani snaga ISIL-a u Mimbidžu, Kobaniju, Rakki i Al-Babu, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije preimenovana u “El-Aksa”.

Sud će donijeti odluku u zakonom predviđenom roku.

 

 

Azra Husarić Omerović