Suđenje

Tužilaštvo traži mjere zabrane za Radeta Macuru, osumnjičenog za ratni zločin kod Gradiške

28. Maja 2021.15:00
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je, zbog opasnosti od bjekstva, određivanje mjera zabrane Radetu Macuri, koji je jučer uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Gradiške 1992. godine.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Olivera Đurić predložila je određivanje mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta, izdavanja putnih isprava, te zabranu sastajanja sa svjedocima u predmetu.

“Moguć je i ilegalni prelazak kada ste nastanjeni tako blizu granice”, kazala je Đurić, objasnivši da je Gradiška granično mjesto i da je optuženom prelazak granice pristupačan.

Ona je dodala da je u zahtjevu precizirala područje boravišta na “uže područje Gradiške”, koje se odnosi na oko 300 metara udaljenosti od granice sa susjednom državom.

Đurić je rekla da je osumnjičenom nakon hapšenja i ispitivanja jasno šta mu se stavlja na teret i koje su sankcije i kazne za navedeno djelo, te zbog toga predlaže da mu se odrede mjere zabrane.

Odbrana se nije protivila prijedlogu mjera zabrane, ali je predložila da se Macuri dozvoli dolazak u Banju Luku u advokatsku kancelariju branioca kako bi adekvatnije radili na pripremi odbrane, te da mu se omogući javljanje u policijsku stanicu prije ili poslije radnog vremena.

“Molim vas da javljanje bude funkcionalno, da mu se ne ugrozi zaposlenje”, kazao je branilac Rade Ćulibrk.

Tužiteljica Đurić rekla je da zbog “specifičnog svjedoka” koji se nalazi u Banjoj Luci nije saglasna sa proširenjem rejona kretanja, te je predložila da se o tome odlučuje svaki put po zahtjevu.

Đurić je, nakon što je Vijeće kazalo da je prijedlog da se zbog jednog svjedoka odbije kretanje po Banjoj Luci nelogičan, rekla da će svjedok vjerovatno tražiti mjere zaštite.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela “ratni zločini protiv civilnog stanovništva” počinjenog na području Gradiške 1992. godine. Kako je saopćeno, on je propustio kazniti podređene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) koji su 23. juna 1992. godine počinili ubistva više civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Turjak kod Gradiške.

“Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojske Republike Srpske u svojstvu komandira Prve čete Drugog bataljona Lake pješadijske brigade Gradiška, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava”, saopćeno je ranije iz Državnog tužilaštva.

Macura je uhapšen jučer, 27. maja.

Azra Husarić Omerović