Vijest

Radovan Karadžić prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji

28. Maja 2021.11:48
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, prebačen je u Veliku Britaniju, gdje će služiti svoju kaznu, potvrdio je njegov advokat.

This post is also available in: English

Radovan Karadžić. Foto: MICT

Karadžić je u srijedu iz Pritvorske jedinice u Haagu prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji, izjavio je za medije u Bosni i Hercegovini njegov advokat Goran Petronijević.

On je dodao da je s Karadžićem kratko razgovarao u srijedu nakon što je sletio u London, ali da dodatnih informacija o tome gdje se nalazi nema.

Karadžića je u martu 2019. godine Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja stanovništva Sarajeva tokom opsade grada i držanja pripadnika mirovnih snaga UN-a kao taoce.

Karadžić je prethodno podnio prigovor na odluku MMKS-a da kaznu zatvora služi u Velikoj Britaniji, uz obrazloženje da bi mogao da bude meta napada sa smrtnim ishodom od strane drugih zatvorenika.

Njegov tim Odbrane istakao je da bi Karadžić (75) “tamo bio ugrožen zbog muslimanskih ekstremista”.

Kako bi se zaštitio od napada, naveli su advokati, Karadžić bi morao da bude čuvan u uslovima koji su jednaki samici.

Oni su naveli kao primjer napad na generala Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića, kojem su u ćeliji u britanskom zatvoru Wakefield, gdje je služio svoju kaznu, trojica zatvorenika muslimana 2010. godine isjekli lice i prerezali grlo.

Krstić, osuđen kao i Karadžić za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, potom je prebačen natrag u Holandiju, a zatim u zatvor u Poljsku.

Međutim, MMKS je odbio Karadžićev prigovor.

Danijel Kovačević


This post is also available in: English