Vijest

Naredne sedmice konačna presuda za zločin u Uzdolu kod Prozora

28. Maja 2021.15:24
U Državnom sudu je naredne sedmice planirano izricanje konačne presude Enveru Buzi, kojeg optužnica u svojstvu komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) tereti za zločin počinjen u Uzdolu kod Prozora u septembru 1993. godine.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Apelaciono vijeće Suda BiH je ukinulo prvostepenu presudu iz septembra 2019. kojom je Buza osuđen na 12 godina zatvora i kojom je proglašen krivim da je, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, te odredilo održavanje novog pretresa. Nakon obnovljenog suđenja, izricanje presude je zakazano za petak, 4. juni.

Iznošenje završnih riječi Odbrane Radeta Garića, optuženog za zločine počinjene 1992. na području Vlasenice te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. planirano je dan ranije.

Garića optužnica tereti za ubistva, zatvaranja, mučenja, silovanja, prisilne nestanke i druga djela počinjena 1992. na području Vlasenice, te da je u julu 1995. godine, kao komandir Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), u mjestu Luke s pripadnicima voda ulazio u prostorije škole, oduzimao novac i druge dragocjenosti, te učestvovao u premlaćivanju zarobljenika iz Srebrenice.

Izricanje prvostepene presude bivšem ministru sigurnosti Sadiku Ahmetoviću, koji se tereti za zloupotrebu položaja, zakazano je za ponedjeljak, 31. maj.

Završne riječi su iduće sedmice planirane i na suđenju Marku Pandži i Nerminu Aleševiću, optuženima za primanje i davanje dara.

Haris Rovčanin