Vijest

Dom zdravlja u Tešnju ne otkriva vrijednost dva vozila koja kupuje

28. Maja 2021.13:54
Dom zdravlja u Tešnju planirao je ove godine kupiti dva vozila hitne pomoći za 85.000 maraka, ali se u objavljenom tenderu umjesto sanitetskog pojavilo putničko vozilo, a ova zdravstvena institucija je propustila objaviti koliko će novca potrošiti na nova vozila.


Vozilo hitne pomoći, ilustracija. Izvor: N1

Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović Izo” u Tešnju trenutno provodi tender za nabavku jednog sanitetskog i jednog putničkog vozila, ali je u raspisanoj javnoj nabavci ostala skrivena vrijednost novca koju planiraju potrošiti, pokazuju podaci Portala javnih nabavki koje je analizirala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Dok iz Doma zdravlja navode kako nisu ni obavezni po Zakonu o javnim nabavkama navesti takozvanu procijenjenu vrijednost nabavke, u Agenciji za javne nabavku su BIRN-u BiH pojasnili da je to zakonska obaveza svih institucija i javnih kompanija koje provode tendere.

Ova institucija također nije na Portalu javnih nabavki niti na svojoj stranici istakla izmjene plana javnih nabavki nakon što je odlučila jedno od dva sanitetska vozila zamijeniti za putničko.

U planu nabavki koji jeste objavljen na stranici, u toku 2021. godine Dom zdravlja je planirao kupiti dva sanitetska vozila za 85.000 KM. Izmjene ovog plana nisu bile dostupne na stranici ove zdravstvene ustanove u trenutku objavljivanja ovog članka.

Početkom maja, Dom zdravlja je pokrenuo tender za nabavku sanitetskog i putničkog vozila, od kojih će i putničko vozilo, prema navodima ove zdravstvene institucije, imati karakter sanitetskog.

“Bit će korišteno za kućno liječenje pacijenata”, naveli su u odgovoru iz Doma zdravlja u Tešnju.

Na pitanje o nenavođenju ukupne količine novca koja se planira potrošiti na nabavku dva vozila, iz Doma zdravlja su odgovorili kako je tenderska dokumentacija pripremljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, podzakonskim aktima i Uputstvu za pripremu tenderske dokumentacije i ponuda.

“Ni u jednom od navedenih akata procijenjena vrijednost nije navedena kao obavezujući element u izradi tenderske dokumentacije”, kažu iz ove institucije.

U daljnjem obrazloženju stoji kako Portal javnih nabavki omogućava objavu tendera bez navođenja procijenjene vrijednosti nabavke.

Ali u Agenciji za javne nabavke, tijelu koje institucijama i javnim kompanijama daje mišljenja o pravilnoj provedbi Zakona o javnim nabavkama, kažu kako upravo Uputstva za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda propisuje da se tenderska dokumentacija sastoji, između ostalog, i od podatka o vrsti ugovora o javnoj nabavci sa procijenjenom vrijednošću javne nabavke.

“Procijenjena vrijednost nabave je obavezan podatak u tenderskoj dokumentaciji”, stoji u odgovoru Agencije koji potpisuje v.d. direktor Tarik Rahić.

U tenderskoj dokumentaciji koju je Dom zdravlja objavio na portalu javnih nabavki ne navodi se ova vrijednost.

Objava tendera na portalu podrazumijeva objavu obavještenja o nabavi i tenderske dokumentacije. Obavještenje je dokument sa osnovnim podacima, koja institucija provodi nabavku i za koliko novca, te drugim osnovnim informacijama poput roka za podnošenje prijava. Tednerska dokumentacija sastoji se od detaljnih zahtjeva za moguće ponuđače i u njoj se uz cijenu opisuje i roba ili usluge koje se naručuju.

U tenderskoj dokumentaciji Doma zdravlja u Tešnju za kupovinu dva vozila navodi se da bi putničko vozilo trebalo biti crvene boje, sa putnim računarom, dok bi sanitetsko vozilo trebalo biti bijele boje.

Za sanitetsko vozilo navode se detaljne karakteristike prostora u kome će se prevoziti pacijenti. U svega nekoliko zahtjeva koji se očekuju od ponude za putničko vozilo navode se, između ostalog, klima i radio uređaji, centralna brava, kontrola proklizavanja te zračni jastuci.

Prema planu nabavki, Dom zdravlja u Tešnju izdvaja skoro milion maraka za javne nabavke u 2021. godini.

Rok za prijem ponuda na tender za vozila bio je 26. maj.

Aida Trepanić