Vijest

Potvrđena optužnica protiv Gorana Viškovića za zločine na području Vlasenice i Milića

10. Juna 2021.14:54
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je uređenu optužnicu protiv Gorana Viškovića zvanog Vjetar, kojeg Državno tužilaštvo tereti da je počinio zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice i Milića u periodu između aprila 1992. i kraja 1993. godine.


Logor “Sušica”. Foto: BIRN BiH

U optužnici se navodi da je Višković u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH usmjerenog protiv civila, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) – VP 7296 Milići, učestvovao u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Kako se navodi u optužnici, u sklopu progona vršena su ubistva, nestanci, oduzimanja fizičke slobode, suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, te druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Optužnicu protiv Viškovića Tužilaštvo BiH je podiglo u aprilu ove godine, kada su rekli da će pozvati 44 svjedoka, vještaka sudske medicine i priložiti više desetina materijalnih dokaza.

Tada je saopćeno da se Višković tereti da je lično sudjelovao u ubistvima osam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u zatvoreničkom objektu “Sušica” u Vlasenici.

“U više navrata je, uniformisan i naoružan, zajedno sa njemu poznatim vojnicima, učestvovao u nezakonitom oduzimanju fizičke slobode bošnjačkog civilnog stanovništva i njihovom odvođenju u prostorije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, Opštinskog suda i zatvoreničkog objekta ‘Sušica’, nad kojim su počinili druga nečovječna djela u namjeri nanošenja ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja kod većeg broja civila nesrpske nacionalnosti”, naveli su u Državnom tužilaštvu.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Viškovića 2011. na 18 godina zatvora zbog zločina u Vlasenici.

Tom presudom je proglašen krivim da je, kao pripadnik VRS-a, od aprila do septembra 1992. učestvovao u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv nesrpskog civilnog stanovništva Vlasenice. Između ostalog, Višković je osuđen za dva silovanja, a on i Predrag Bastah – koji je u istom postupku osuđen na 22 godina zatvora – u selu Jarovlje (općina Vlasenica) zarobili su Ibrahima Lelu, kojeg su potom odveli iz logora “Sušica” i kojem se od tada gubi svaki trag.

*Ovaj tekst je izmijenjen u dijelu koji se odnosi na broj godina zatvora za Predraga Bastaha.

Irvin Pekmez