Vijest

Obustavljen postupak za zločine u Prijedoru zbog smrti optuženog

11. Juna 2021.09:35
Državni sud je obustavio krivični postupak protiv Marinka Praštala, kojem se sudilo za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Prijedora, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Slobodan Taranjac i ostali. Foto: Sud BiH

Praštalo je prvobitno bio optužen sa još 10 osoba, ali je njegov predmet najprije izdvojen u odnosu Slobodana Taranjca i ostale, da bi potom krivični postupak u odnosu na njega obustavljen nakon njegove smrti.

Taranjcu, Milodragu Glušcu, Ranku Babiću, Ranku Došenoviću, Radetu Zekanoviću, Zdravku Paniću, Trivi i Milanu Vukiću, Slobodanu Kneževiću i Miloradu Obradoviću nastavlja se suđenje po optužnici koja ih tereti da su u julu 1992. sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Prijedora, najprije zarobljavanjem 110 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava.

Taranjac je optužen kao predsjednik Kriznog štaba Ljubija i čelnik civilne vlasti, Glušac u svojstvu zamjenika komandanta Šestog ljubijskog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Babić kao operativac, a Došenović kao pomoćnik komandanta za bezbjednost, a ostali kao pripadnici “Miskoglavske čete”, te vojne i civilne policije.

Praštalo je, prema optužnici, bio prisutan na sastanku u Domu u Miskoj Glavi, na kojem je dogovoreno da civili budu prebačeni na fudbalski stadion Ljubija, nakon čega je izdvojeno 15 maloljetnika i odvedeno u logor “Trnopolje”, a oko 80 ostalih civila na lokalitet Rudnika “Ljubija”, takozvane Kipe, gdje su strijeljani.

Praštalo je bio optužen da je učestvovao u strijeljanju tih zarobljenika, od kojih su trojica uspjela preživjeti.

 

 

Haris Rovčanin