Vijest

Vijeće Evrope zatražilo ubrzavanje procesa izbornih reformi u cilju ispunjenja presude “Sejdić i Finci”

10. Juna 2021.13:12
Odbor ministara Vijeća Evrope pozvao je bh. vlasti da ubrzaju proces izborne reforme kako bi se Ustav i zakoni uskladili s presudama Evropskog suda za ljudska prava i ispunila presuda u predmetu “Sejdić i Finci”.


Vijeće Evrope. Foto: Vijeće Evrope

Nakon sjednice Odbora ministara Vijeća Evrope na kojoj se raspravljalo o provedbi presude “Sejdić i Finci”, donesena je odluka kojom se vlasti Bosne i Hercegovine “pozivaju da do 1. septembra ove godine pripreme nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona”.

“Tako bi se Opći izbori 2022. godine održali pod uvjetima u skladu s Konvencijom [Evropskom konvencijom o ljudskim pravima]”, navodi se u odluci.

Presudom iz decembru 2009. godine po tužbi koju su protiv BiH podnijeli Jakob Finci i Dervo Sejdić, Evropski sud je donio odluku da Ustav BiH direktno diskriminira manjine, ne dopuštajući im da ravnopravno učestvuju u demokratskim izborima.

Odbor ministara je podsjetio da se ovom presudom utvrdila diskriminacija onih koji nisu konstitutivni narodi u BiH, ili onih koji ne ispunjavaju kombinaciju zahtjeva za etničkim porijeklom i mjestom prebivališta u pogledu njihovog prava da se kandiduju u Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

“Zadržavanje postojećeg diskriminirajućeg izbornog sistema predstavlja očitu povredu zahtjeva Europske konvencije o ljudskim pravima i to nije samo otežavajući čimbenik u pogledu odgovornosti države prema Konvenciji za postojeće ili prošlo stanje, već predstavlja prijetnju učinkovitosti mehanizma Konvencije”, navodi se u odluci, te dodaje kako je od presudne važnosti da se tužene zemlje pridržavaju presuda Suda.

Na panel-diskusiji održanoj povodom desete godišnjice od donošenja ove presude, u organizaciji Human Rights Watcha (HRW) i Minority Rights Groupa (MRG), ukazano je da će se presuda u konačnici morati izvršiti.

Ispitivanje ovog slučaja nastavit će se i u septembru ove godine, za kada je Odbor potvrdio spremnost za poduzimanje novih radnji za osiguranje da tužena država u potpunosti i učinkovito poštuje svoje obaveze koje proizlaze iz presuda Suda.

Nermina Kuloglija-Zolj