Vijest

U Potočarima ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

10. Juna 2021.14:56
U Potočarima kod Srebrenice ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) pretpostavljaju da se radi o ženi bošnjačke nacionalnosti čije tijelo je 1995. godine doneseno i ukopano na ovoj lokaciji.

This post is also available in: English

Potočari, Srebrenica. Foto: BIRN BiH

Posmrtni ostaci ove žrtve bit će prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade, te izuzimanja koštanih uzoraka radi utvrđivanja identiteta uz pomoć DNK analize.

Ekshumaciji, kojom je rukovodilo Državno tužilaštvo, prisustvovali su istražitelji INO-a, doktor sudske medicine, radnici, mehanizacija te pripadnici Policijske stanice Srebrenica.

Prema podacima Instituta za nestale, od otkrivanja prvih grobnica kada su u pitanju žrtve srebreničkog genocida, a koja su počela 1996. godine, do sada je pronađena 41 primarna i 39 sekundarnih grobnica. Iz ukupno 84 grobnice do sada su identifikovane 6.652 žrtve koje su ukopane u Memorijalnom centru Potočari, dok je 237 žrtava ukopano na drugim lokacijama, prema željama njihovih porodica.
Još uvijek se traga za oko 1.200 žrtava koje su ubijene u srebreničkom genocidu.

 

Admir Muslimović


This post is also available in: English