Vijest

Odbijena apelacija Alminka Islamovića, osuđenog za zločin u Bosanskom Brodu

11. Juna 2021.10:41
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Alminka Islamovića, nekadašnjeg pripadnika i komandira voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je osuđen na tri godine zatvora zbog zločina počinjenog 1992. na području Bosanskog Broda, zaključivši da nije došlo do kršenja njegovog prava na pravično suđenje i efektivan pravni lijek.


Alminko Islamović. Foto: BIRN BiH

Islamović je u augustu 2019. Ustavnom sudu uložio apelaciju na presude Državnog suda iz iste godine. Prvostepenom presudom iz aprila 2019., Islamović je osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora zbog nečovječnog postupanja i otuđenja imovine civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda, te oslobođen optužbe za ubistvo većeg broja civila, kao i za miniranje i paljenje vjerskih i kulturnih spomenika i kuća pripadnika srpske nacionalnosti.

Apelaciono vijeće je u julu iste godine Islamoviću povećalo kaznu na tri godine, djelomično uvažilo žalbu Tužilaštva BiH, te u ostalom dijelu prvostepenu presudu potvrdilo.

U svojoj apelaciji Ustavnom sudu Islamović je, između ostalog, naveo za jednu tačku osuđujućeg dijela prvostepene presude da se ona zasniva na dokazu na kom se ne može zasnovati, odnosno na iskazu iz istrage oštećenog R.K., koji je preminuo prije početka glavnog pretresa, a taj iskaz je bio i jedini dokaz u vezi sa ovom tačkom optužnice.

Ustavni sud je u svojoj odluci naveo da iz obrazloženja osporenih presuda proizlazi da je svjedok R.K. preminuo prije otpočinjanja glavnog pretresa.

“Samo činjenica da svjedok R.K. iz navedenih razloga nije saslušan na glavnom pretresu ne predstavlja kršenje principa kontradiktornosti i ne dovodi u pitanje zakonitost osporenih presuda jer se zasnivaju na iskazu svjedoka kog apelant nije imao mogućnost saslušati niti u jednoj fazi postupka”, stoji u odluci Suda.

Ustavni sud je zaključio da nije došlo do povrede prava na pravično suđenje, jer nema ništa što bi uputilo na zaključak da krivični postupak protiv apelanta, sagledan u cjelini, nije bio pravičan.

Također je zaključeno i da ne postoji kršenje prava na efektivni pravni lijek jer je Islamović imao na raspolaganju i koristio žalbu na prvostepenu presudu koju je drugostepeni sud detaljno ispitao i s tim u vezi ponudio valjane razloge i obrazloženja.

“Samo činjenica da apelant nije zadovoljan odlukom po njegovoj žalbi ne pokreće pitanje djelotvornosti ovog pravnog lijeka”, stoji u odluci.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

Lamija Grebo