Vijesti


Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku bez podrške u Predstavničkom domu 7. Jula 2021. Vijest U drugom čitanju Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Državnim sudom sa četiri nova amandmana, od kojih jedan predlaže da se u rok suđenja uračuna i period istrage Državnog tužilaštva, pa je Prijedlog proslijeđen za naknadno usaglašavanje.
Goran Salihović: Za Odbranu sporno sabiranje računa i fotokopije 7. Jula 2021. Suđenje Na suđenju bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću, Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je materijalne dokaze, među kojima su i računi i fotokopije dokumenata koje je Odbrana osporavala.
Usmena historija kao sredstvo u borbi protiv revizionističkih narativa 7. Jula 2021. Vijest Usmena historija ima važnu ulogu u borbi protiv negiranja genocida i revizionizma koji ima korijene u političkom diskursu koji kreira atmosferu poricanja, zaključeno je, između ostalog, na konferenciji održanoj u Srebrenici u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.
Venecijanska komisija u mišljenju pozvala na definisanje oštrijih kazni za sukob interesa 6. Jula 2021. Vijest Sukob interesa trebalo bi kažnjavati oštrije, a tijelo koje kontroliše postojanje sukoba interesa mora imati više nezavisnosti u radu, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine objavljenom danas.
Specijalna bolnica iz Kozarske Dubice izdvaja 80.000 KM za novu službenu limuzinu 6. Jula 2021. Vijest Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” iz Kozarske Dubice objavila je tender za nabavku novog putničkog motornog vozila putem finansijskog lizinga po cijeni od 80.000 KM, što za stručnjake nije opravdano u doba pandemije koronavirusa, kada bi sredstva trebala biti usmjerena u zaštitu zdravlja stanovnika.
aleksic i lecic Počelo suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta 6. Jula 2021. Vijest Suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, počelo je čitanjem optužnice i uvodnom riječju Državnog tužilaštva.
Opuštena i vesela atmosfera kod predsjednika Špoljarića 5. Jula 2021. Suđenje Na suđenju za seksualno uznemiravanje, osam svjedoka suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića izjavilo je da je optuženi imao veoma dobre odnose sa sekretarom Suda Enisom Pazeljom i da nisu primijetili neke neprijatne situacije.
Nedostatak informacija najveća prepreka u traženju nestalih osoba: Porodice ne mogu više čekati 5. Jula 2021. Vijest Manjak pouzdanih i novih informacija najveća je prepreka u pronalasku preostalih oko 7.600 nestalih osoba, rečeno je na današnjem Okruglom stolu koji organizuje Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), na kojem su učešće uzeli i članovi porodica, koji su poručili da oni ne mogu više čekati na pronalazak najmilijih.
Suzana Radanović nakon davanja izjave o smrti sina Davida: “Nama borba tek predstoji” 5. Jula 2021. Vijest Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, dala je izjavu kao svjedok u predmetu o ubistvu njenog sina, koji je Državno tužilaštvo ranije preuzelo.
Na ovogodišnjoj dženazi u Potočarima bit će ukopano 19 žrtava genocida, među kojima i maloljetnici 5. Jula 2021. Vijest Ove godine, 11. jula, na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995., potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).