Suđenje

Opuštena i vesela atmosfera kod predsjednika Špoljarića

5. Jula 2021.17:36
Na suđenju za seksualno uznemiravanje, osam svjedoka suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića izjavilo je da je optuženi imao veoma dobre odnose sa sekretarom Suda Enisom Pazeljom i da nisu primijetili neke neprijatne situacije.


Vladimir Špoljarić sa braniocem. Foto: BIRN BiH

Svjedoci su rekli da nikada nisu vidjeli ili čuli da Špoljarić nekom prijeti. Stručna saradnica Admira Beganović kazala je da je često išla kod predsjednika Suda na pauze, gdje je dolazila i Pazelja i još neki. Prema njenim riječima, atmosfera je bila vesela i šalili su se.

Svjedokinja je potvrdila da joj je Pazelja pokazala dvije šolje sa njenim likom, koje je Špoljarić izradio u vrijeme njenog rođendana. Beganović je rekla da joj je Pazelja to kazala s osmijehom.

Ona je navela da je bila prisutna kada je Špoljarić, nakon što mu je Pazelja rekla da ne zna kako da mu zahvali za nešto, kazao da treba samo reći “volim te” i upisao u rokovnik: “Volim te. I ja tebe Enisa.” Dodala je da se Pazelja na to smijala.

Tužiteljicu Vedranu Mijović interesovalo je da li su drugi stručni saradnici i sudije provodili pauze kod predsjednika Suda, sugerišući da je svjedokinja subjektivna, jer je imala povlastice u odnosu na druge. Beganović je rekla da ima pravo da provodi pauzu kako želi. Navela je da Špoljarića poznaje od kada je počela da radi 2005. kao volonter, te da mu je bila stručni saradnik.

Tužitejicu je interesovalo i mišljenje svjedokinje o etičnosti poklanjanja šolja s likom oštećene, na šta je branilac Senad Pizović postavio pitanje etičnosti Tužilaštva kada je ignorisalo izjave svih ovih svjedoka iz istrage. Sudija Mirsad Strika zaustavio je raspravu, navodeći da ljudi imaju različita shvatanja.

Špoljarić je optužen da je od decembra 2018. do polovine 2019. godine vršio nasilje na osnovu pola, seksualno uznemiravao i uznemiravao sekretara Kantonalnog suda Enisu Pazelju, čime je prekršio Zakon o ravnopravnosti polova.

Mediha Gagrica kazala je da je ranije bila pripravnik kod Špoljarića i da je vrlo često išla na pauze u njegov kabinet kada je bio predsjednik. Ona je navela da je na pauze dolazila i Pazelja, koja je sa optuženim imala jako dobre i profesionalne odnose. Prema njenim riječima, atmosfera je bila opuštena, a u društvu Špoljarića je bilo lijepo.

Svjedokinja se prisjetila maja 2018., kada je zgrada Suda evakuisana zbog dojave o bombi. Rekla je da je sa Špoljarićem i drugima otišla na kafu, a da je optuženom zazvonio telefon. Navela je da je kazao da ga je zvala Pazelja i da će doći. Gagrica je rekla da je Pazelja došla i sjela za njihov sto, a da joj je potom došla drugarica i da su se premjestili za susjedni sto, ali da su nastavili razgovarati i smijati se.

Tužiteljica je svjedokinju pitala da li je novim pravilnikom od prošle godine napredovala, na šta je Gagrica potvrdila da jeste imenovana za pomoćnika predsjednika Suda. Navela je da je to nova pozicija, ali da time nije ukinuta pozicija sekretara.

Tužiteljica je kazala da ova pitanja postavlja jer smatra da je svjedokinja nagrađena u znak zahvalnosti. Na pitanja Odbrane, Gagrica je potvrdila da je napredovala i u vrijeme bivšeg predsjednika.

Sudija Suda BiH Braco Stupar posvjedočio je kako je, dok je bio u Kantonalnom sudu, takođe nekoliko puta bio u kabinetu predsjednika Suda, gdje je viđao i Pazelju. On je precizirao da je od imenovanja Špoljarića za v.d. predsjednika u novembru 2018. do odlaska u Sud BiH u aprilu 2019. otišao pet-šest puta kod predsjednika.

Kazao je da je atmosfera bila opuštena i da su druženja bila fina. Kod Pazelje, kako je naveo, nije primijetio nikakvu nelagodu.

Potvrdio je da je u to vrijeme bio i savjetnik za sprečavanje seksualnog uznemiravanja i da mu Pazelja nikada nije dala do znanja da Špoljarić na nju vrši nekakav pritisak. Dodao je da nije ni primijetio da je uznemirava.

Mirza Mutevelić rekao je da je ranije bio stručni saradnik u Sudu, a sada je tužilac. Ispričao je kako je u maju 2018. bila dojava o bombi u Sudu i da su se on i kolega čuli sa Špoljarićem i otišli na kafu. Kazao je da je Špoljariću zazvonio telefon i da je rekao da dolazi i Pazelja. Ona je, kako je kazao, došla sa drugaricom i sjele su s njima.

Fikret Čolić, ekonom u Kantonalnom sudu, rekao je da je jednom obaviješten da treba voziti Špoljarića na polaganje zakletve i da mu je kazano da je to po nalogu Pazelje. Rekao je da je s Pazeljom krenuo iz Suda i da su Špoljarića povezli kod njegovog stana, a da su mu po okončanju ceremonije kazali da će svratiti na piće.

Enes Bunjo je izjavio da Špoljarića dugo poznaje i da je u janurau 2019. došao u njegov auto-salon sa Pazeljom. Prema njegovim riječima, Špoljarić je rekao da je doveo koleginicu da kupi auto i da ga je zamolio da koriguje cijenu.

Bunjo je kazao da je kasnije sreo Pazelju i da su popili kafu, a da je ona hvalila Špoljarića kao predsjednika Suda i fantastičnog čovjeka.

Merima Kurtović-Bilić rekla je da radi kao sudija u Opštinskom sudu u Sarajevu i da je jednom pozvao Špoljarić u njegov kabinet, gdje je upoznala Pazelju. Svjedokinja je navela da je Špoljarić zamolio da preko supruga, koji je direktor jedne zdravstvene ustanove, organizuje hitan pregled za Pazelju.

Suđenje se nastavlja 12. jula.

    Marija Taušan