Vijest

Na ovogodišnjoj dženazi u Potočarima bit će ukopano 19 žrtava genocida, među kojima i maloljetnici

5. Jula 2021.12:46
Ove godine, 11. jula, na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995., potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

This post is also available in: English


Porodice žrtava u Potočarima na obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Glasnogovornica INO-a Emza Fazlić u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana jeste Azmir Osmanović, koji je u vrijeme stradanja imao 16 godina. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identifikovan je u maju ove godine, o čemu je pisao BIRN BiH. Tada su identifikovane još dvije žrtve – Zaim Hasanović i Asim Nukić, čiji će posmrtni ostaci također biti ukopani ove godine.

“Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik – Fikret Kiverić, koji je imao 17 godina u momentu smrti. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u selu Kamenica 2008. godine. Zvanično je identifikovan 2013. godine, a porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke ukopa osam godina kasnije”, kaže Fazlić.

Po ukopu posmrtnih ostataka ovih mladića, kako pojašnjava Fazlić, u mezarju Memorijalnog centra bit će ukupno 435 maloljetnika ubijenih u genocidu.

Na kolektivnoj dženazi ove godine biće ukopana i Zilha Delić, koja je u momentu stradanja imala 24 godine. Fazlić pojašnjava da su njeni posmrtni ostaci pronađeni 2019. na Kameničkom brdu, a identifikovana je 2020. godine

Fazlić dodaje da će ove godine biti ukopani otac i sin, Hajro i Jusuf Aljić. Hajro je imao 51 kada je ubijen, dok je njegovom sinu bilo svega 28 godina.

“Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj  u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti”, kaže Fazlić.

Osim ovih žrtava, na ovogodišnjoj džanazi biće ukopani i Vejsil Hamzabegović, Muhidin Mehmedović, Ramiz Selimović, Esnaf Halilović, Muamer Mujić, Mehmed Beganović, Nezir Dautović, Ibrahim Avdagić, Jusuf Halilović, Salih Džananović i Meho Karahodžić.

Meho Karahodžić, Salih Džananović i Husein Kurbašić identifikovani su prošlog mjeseca, o čemu je također pisao BIRN BiH.

Fazlić naglašava da, kao i svake godine, porodice žrtava imaju mogućnost da se do dženaze odluče da daju saglasnost za ukop svojih najmilijih.

Ona dodaje kako se u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze posmrtni ostaci još 88 žrtava za koje je stigao DNK nalaz o identitetu, ali da ih još nisu zvanično identifikovale porodice.

“S druge strane, identifikovano je još 36 žrtava, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog oskudnih skeletnih ostataka ovih žrtava koji su do sada pronađeni”, kaže Fazlić.

Porodice dvije žrtve koje su dale saglasnost ove godine pa je potom povukle, kako kaže Fazlić, odlučile su se za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih naredne, 2022. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 nestalih.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine tokom počinjenja genocida ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca.

Lamija Grebo


This post is also available in: English