Vijesti


Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Agencije za privatizaciju USK-a zbog zloupotrebe položaja 1. Jula 2021. Vijest Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Samira Ćatovića, nekadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju Unsko-sanskog kantona (USK), te Mersuda Omerdića i Hakije Ibrahimpašića, članova Upravnog odbora ove agencije, zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a prema kojoj su omogućili prenošenje državnog kapitala u vrijednosti od 23.580.707,00 KM u vlasništvo Udruženja građana za zaštitu dioničara “Saniteks” d.d. Velika Kladuša.
Memorijalni centar i BIRN BiH organiziraju konferenciju o usmenoj historiji 1. Jula 2021. Vijest Memorijalni centar Srebrenica i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) će 7. jula u Potočarima održati konferenciju pod nazivom “Uloga usmene historije u borbi protiv revizionističkih narativa”, na kojoj će biti predstavljen zajednički projekt “Životi iza polja smrti”, u okviru kojeg je kreirana posebna metodologija za prikupljanje oralne historije od preživjelih svjedoka genocida.
BIRN i SHARE Fondacija objavili izvještaj o digitalnim pravima u srednjoj i jugoistočnoj Evropi 1. Jula 2021. Vijest Najveći broj online prekršaja odnosi se na pritiske zbog djela, riječi ili stavova ljudi, a koji su doprinijeli dominaciji straha i mržnje, navodi se u izvještaju “Digitalna prava posrću pred političkim i društvenim manirima” koji danas predstavljaju Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i SHARE Fondacija.
U Općini Ravno kupuju limuzinu vrijednu preko 65.000 maraka 1. Jula 2021. Vijest Općina Ravno, koja, prema podacima na njihovoj službenoj stranici, ima ukupno 1.391 stanovnika, nabavlja novu, crnu metalik limuzinu za potrebe Ureda načelnika ove općine u vrijednosti od 65.000 KM bez PDV-a, iako, prema mišljenju stručnjaka, jeftiniji automobil može ispuniti sve tražene zahtjeve.
Haris Špago videolinkom negirao krivnju za promet oružja i vojne opreme 1. Jula 2021. Vijest Haris Špago je videolinkom iz Pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija negirao krivnju za promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.
Suđenje tužiocu Begiću odgođeno zbog tehničkih problema 30. Juna 2021. Vijest Obnovljeni postupak protiv tužioca Idriza Begića, optuženog za primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, odgođen je zbog tehničkih problema, odnosno nemogućnosti da se u sudnici reprodukuju razgovori iz istrage.
Odgođeno pripremno ročište po tužbi Jadranka Šarana protiv BiH 30. Juna 2021. Vijest Pripremno ročište po tužbi Jadranka Šarana, pravosnažno oslobođenog optužbi za ratne zločine u Bosanskoj Krupi, odgođeno je nakon što njegov pravni zastupnik nije uspio koncentrirati sve dokaze i prijedloge.
MMKS: Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora 30. Juna 2021. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) donio je nakon obnovljenog postupka prvostepenu presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH.
Mihajlović: Vraćen dio oduzetog novca iz predmeta “Elipsa” 30. Juna 2021. Vijest Svjedok Optužbe je na obnovljenom suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, ispričao da je Državno tužilaštvo vratilo dio privremeno oduzetog novca iz predmeta “Elipsa” kada je utvrđeno da se ne može dovesti u vezu s krivičnim djelom.
Live blog: Prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću 30. Juna 2021. Live blog Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas će izreći prvostepenu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.