Vijesti


Kazne osuđenima za zločine u Bileći ukupno smanjene za više od osam godina 5. Jula 2021. Vijest Državni sud djelomično je uvažio žalbe Borisa Bošnjaka, Miodraga Grubačića i Ilije Đajića, osuđenih za nečovječno postupanje prema nesrpskim civilima u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći 1992. godine, te im smanjio kazne zatvora. Drugostepenom presudom Bošnjak je osuđen na osam, Đajić na tri, a Grubačić na godinu i šest mjeseci zatvora, dok je Miloš Mavrak oslobođen optužbi.
Izložba fotografija “Duša Srebrenice” od sutra u Beogradu 2. Jula 2021. Vijest Izložba “Duša Srebrenice” sarajevskog autora i nagrađivanog fotografa Midhata Poturovića od sutra će biti postavljena u Beogradu.
Sljedeće sedmice presuda za zločine u Rogatici 2. Jula 2021. Vijest Nakon više od pet godina suđenja, Sud Bosne i Hercegovine će iduće sedmice izreći prvostepenu presudu Božidaru Perišiću i Vinku Zoranoviću za zločine u Rogatici počinjene u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine.
OSCE i EU u BiH: Procesuiranje predmeta organizovanog kriminala i korupcije na nezavidnom nivou 2. Jula 2021. Vijest Misija OSCE-a i Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini predstavile su trogodišnji projekat “Pružanje podrške efikasnijem provođenju pravde u predmetima korupcije i organizovanog kriminala u Zapadnom Balkanu kroz praćenje sudskih postupaka”, koji će služiti kao mehanizam za praćenje realizacije preporuka EU za procesuiranje ovih predmeta.
Uložen video-snimak na kome Vidić govori inspektoru Grujiću da je donio 20.000 KM 2. Jula 2021. Vijest U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka optuženom za traženje i primanje mita, Republičko javno tužilaštvo je nastavilo s ulaganjem materijalnih dokaza, među kojima su i dva video-snimka i nekoliko presretnutih razgovora.
Pronađeni posmrtni ostaci na Kameničkom brdu 2. Jula 2021. Vijest Na lokalitetu Kameničko brdo (općina Bratunac) danas su pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve za koju se pretpostavlja da je 1995. godine nastradala na ovom području, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Opšte curenje informacija o prijavi protiv Ranka Debevca 2. Jula 2021. Vijest Na glavnoj raspravi pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), tužiteljica Vedrana Mijović ispričala je kako joj je tuženi predsjednik Državnog suda Ranko Debevec slao poruke kada je pokrenula postupak po prijavi protiv njega i kako je znao koje je provjere tražila.
SIPA zbog sumnje u korupciju uhapsila dvije osobe u Živinicama 2. Jula 2021. Vijest Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je danas direktora Rudnika mrkog uglja (RMU) “Đurđevik”, kao i jednog općinskog službenika, zbog sumnje u zloupotrebe položaja, davanje i primanja dara, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Dom naroda podržao Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku 2. Jula 2021. Vijest Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona Vijeća ministara o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Državnim sudom, prema kom je dužina trajanja razumnog roka usklađena s praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.
Mektić i ostali: Sačinjen aneks ugovora zbog nemogućnosti ispunjavanja obaveza 1. Jula 2021. Suđenje Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebu položaja, pročitan je iskaz svjedokinje koja je ispričala kako je postavljena za menadžera projekta prekogranične saradnje i kako je došlo do izmjene ugovora o nabavci vatrogasne opreme.