Vijesti


Uhapšen direktor OSA-e Osman Mehmedagić 14. Jula 2021. Vijest Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), uhapsili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) zbog istrage u vezi sa zloupotrebom položaja.
Ranko Debevec disciplinski postupak protiv sebe smatra montiranim 13. Jula 2021. Vijest Disciplinskog tužilac je od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zatražio da predsjedniku Državnog suda Ranku Debevcu izrekne jednu ili više disciplinskih mjera za prekršaje iz tužbenog zahtjeva, dok je prijedlog Odbrane da se tužba u cijelosti odbije.
Završen disciplinski postupak protiv tužioca Jezdimira Spasojevića 13. Jula 2021. Vijest Saslušanjem glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i njegove zamjenice te iznošenjem završnih izlaganja, okončan je disciplinski postupak protiv Jezdimira Spasojevića za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti.
Špoljarić Vladimir: Prijateljski gestovi optuženog 12. Jula 2021. Suđenje Svjedoci Odbrane suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, optuženog za seksualno uznemiravanje, prisjetili su prijateljskih gestova optuženog prema oštećenoj.
Zatražene mjere za Tadić zbog neizvršavanja obaveza i odluka VSTV-a, dok Odbrana tvrdi da nema prekršaja 12. Jula 2021. Vijest Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, svjedočeći u svoju korist u disciplinskom postupku koji se vodi protiv nje, istakla je probleme i razloge zbog kojih nije zaživjela primjena CMS-a i počela provjera zaposlenih u vezi sa zaštitom tajnih podataka.
Srbijanski zvaničnici odbijaju prisustvovati godišnjici genocida 11. Jula 2021. Vijest Niti jedan srbijanski zvaničnik nije prisustvovao komemoraciji u nedjelju, a premijerka Ana Brnabić rekla je da zvaničnici neće ići na događaj u Memorijalnom centru Srebrenica sve dok ljudi koji su tamo napali predsjednika Aleksandra Vučića 2015. godine ne budu procesuirani.
U Potočarima obilježena 26. godišnjica genocida u Srebrenici 11. Jula 2021. Vijest Polaganjem cvijeća i izvođenjem Inferna u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari završena je komemoracija povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, nakon čega je počeo ukop 19 žrtava.
Savčić negira da mu je dojavljen plan hapšenja, iz Tužilaštva BiH bez zvaničnih odgovora 9. Jula 2021. Vijest Nakon što je portal Istraga.ba objavio da je nekadašnjem komandantu 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) Milomiru Savčiću, optuženom da je pomagao u genocidu u Srebrenici u julu 1995., dojavljena informacija o hapšenju, on je potvrdio za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je bez poziva otišao u Državno tužilaštvo, ali je negirao da je znao za plan hapšenja.
Objavljen izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici: Zabilježeno više od 230 slučajeva u godini dana 9. Jula 2021. Vijest Memorijalni centar Srebrenica – Potočari objavio je izvještaj o negiranju genocida za 2021. godinu, prema kojem je zabilježeno više od 230 slučajeva negiranja u javnom, odnosno medijskom prostoru u Bosni i Hercegovini i regiji.
Naredne sedmice o krivnji za zločine u Vlasenici i Milićima izjašnjava se ranije osuđeni Višković 9. Jula 2021. Vijest Naredne sedmice u Sudu Bosne i Hercegovine o krivnji će se izjasniti nekadašnji pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) Goran Višković, optužen za zločine počinjene na području Vlasenice i Milića.