Vijesti


Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog prikrivanja dokaza o smrti Dženana Memića 9. Jula 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (rođene Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića koja ih tereti za organizirani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića, mladića koji je, nakon teških povreda, preminuo 15. februara 2016. godine.
Mnoge srebreničke grobnice napuštene i neoznačene 9. Jula 2021. Vijest Nedavno ažurirana BIRN-ova baza podataka o ratnim masovnim grobnicama pokazuje da je samo mali broj od ukupno 94 lokacije ukopa žrtava Srebrenice označen, dok su preostale zarasle ili se koriste kao odlagališta otpada, preorane su ili prodate kao građevinske parcele.
Javno reagovanje: O ubistvu Alme Kadić 9. Jula 2021. Vijest Nakon ubistva Alme Kadić pet nevladinih organizacija napisalo je javno reagovanje o medijskim izvještajima i radu nadležnih na zaštiti žrtava porodičnog nasilja. Reagovanje prenosimo u cjelosti.
Promoviran zbornik “Nikome se ne ponovilo: Genocid u Srebrenici i borba protiv zaborava” 8. Jula 2021. Vijest Odsustvo legislative i zakonskih odredbi koje bi zabranile negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca otvaraju put da se negiranje normalizira, rekla je na današnjoj promociji Zbornika radova o genocidu u Srebrenici nezavisna istraživačica i jedna od autora Zbornika Lejla Gačanica.
Promocija knjige “Na strani čovječnosti”: Knjiga o onima koji su se borili za pravdu u ime srebreničkih majki 8. Jula 2021. Vijest U povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici danas je u sarajevskoj Vijećnici održana promocija “Na strani čovječnosti” – zbirke intervjua na engleskom jeziku koje je sa sudijama, tužiteljima, istražiteljima Haškog tribunala i Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) uradila autorica Ajša Hafizović-Hadžimešić koja je pratila suđenja sa srebreničkim majkama tokom proteklih godina.
Šemsudin Mehmedović govorio o patnjama zbog hapšenja i šestogodišnje istrage 8. Jula 2021. Suđenje U postupku po tužbi Šemsudina Mehmedovića protiv Bosne i Hercegovine, svjedoci su govorili o njegovom hapšenju i šestogodišnjoj istrazi te o posljedicama po njegovo duševno zdravlje.
Vlada Federacije proglasila “povjerljivim” ugovor o nabavci pola miliona vakcina iz Kine 8. Jula 2021. Vijest Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prije 14 dana na ugovor o nabavci pola miliona kineskih vakcina Sinopharm stavila oznaku stepena tajnosti “povjerljivo”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Stručnjaci takvu odluku smatraju neosnovanom.
Senad Kasupović pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za ratovanje u Siriji 8. Jula 2021. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda povećalo je kaznu Senadu Kasupoviću sa tri na četiri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi u Siriji, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Aktivisti “Pravde za Davida” okupljanjem i šetnjom obilježili 1.200 dana od izlaska na proteste 7. Jula 2021. Vijest Aktivisti iz neformalne grupe “Pravda za Davida” održali su protestnu šetnju ulicama Banjaluke povodom 1.200 dana postojanja grupe i prvog izlaska građana na Trg Krajine na proteste zbog neriješenog ubistva Davida Dragičevića. Sa građanima je bila i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića. Aktivisti su ispred banjalučke Policijske uprave pitali kada će se saznati ko su ubice Davida Dragičevića.
Parlament Kosova usvojio rezoluciju kojom priznaje genocid u Srebrenici 7. Jula 2021. Vijest Nekoliko sedmica nakon što je Skupština Crne Gore usvojila sličnu rezoluciju, kosovski Parlament usvojio je svoju rezoluciju kojom osuđuje negiranje genocida u Srebrenici 1995. godine kojeg su počinile srpske snage.