Vijest

Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku bez podrške u Predstavničkom domu

7. Jula 2021.19:04
U drugom čitanju Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Državnim sudom sa četiri nova amandmana, od kojih jedan predlaže da se u rok suđenja uračuna i period istrage Državnog tužilaštva, pa je Prijedlog proslijeđen za naknadno usaglašavanje.


Parlament i Vijeće ministara BiH. Foto: EPA/Fehim Demir

Nakon što je Dom naroda usvojio ovaj Prijedlog u prvom čitanju, zastupnik Damir Arnaut je predložio četiri dodatna amandmana koji su usvojeni na Ustavno-pravnoj komisiji.

“Dobro je što je većina na Ustavno-pravnoj komisiji podržala da pravo na suđenje u razumnom roku uključuje, ne samo sudski postupak, već i istragu koju provodi Tužilaštvo BiH, to je u skladu, kako sam citirao u obrazloženju, sa praksom Evropskog suda za ljudska prava i time predstavlja međunarodnu obavezu BiH”, kazao je Arnaut na sjednici Predstavničkog doma.

On je istakao nadu da će i kolege usvojiti predložene amandmane za koje ističe da su vrlo bitni, a da će ukoliko ne bude usvojen, ići na Komisiju za usaglašavanje.

BIRN BiH je ranije pisao da Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku koji je predložilo Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, prema mišljenju pravnih stručnjaka, neće riješiti problem dugotrajnih procesa jer ne definiše jasne rokove, dok pojedini smatraju i da je potrebna veća disciplinska odgovornost sudija i tužilaca zbog propusta u radu.

Prema ovom Prijedlogu zakona, prilikom odlučivanja o zahtjevu za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku uvažavaju se sve okolnosti predmeta koje se odnose na složenost u činjeničnom i pravnom smislu, ponašanje Suda i drugih organa, dužina trajanja postupka, ponašanje podnosioca pravnog sredstva, značaj koji predmet ima za podnosioca pravnog sredstva i nepredviđene vanredne okolnosti.

Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je “pozdravio” Prijedlog koji je došao od Vijeća ministara, ali je zastupnica Snježana Novaković-Bursać kazala kako se ne slaže sa predloženim amandmanima jer oni dodatno komplikuju stvari.

“Smatramo da su se nepotrebno zakomplikovale stvari vezano za Zakon o krivičnom postupku i Zakon o upravnom postupku i bojim se da dolazimo u situaciju da stvaramo potencijalnu situaciju da se Sud upliće u rad upravnih organa i Tužilaštva, što nisam sigurna da je pravno održivo”, rekla je ona.

Dodala je da su svjesni neophodnosti stvarne zaštite prava građana pred sudovima koja uključuje i suđenje u razumnom roku.

Zastupnica Alma Čolo je kazala da im je iz Ministarstva pravde objašnjeno da je krivičnim zakonom propisano koliko dugo istraga može trajati, na što je ona podsjetila na izvještaj OSCE-a “Sindrom nekažnjivosti”, ističući dijelove koji se odnose na to da su neke istrage trajale toliko dugo da su postupci za visoku korupciju morali biti obustavljeni.

Ona je istakla nezadovoljstvo što se donosi zakon na državnom nivou, te što se zakon neće odnositi i na ostale sudove i tužilaštva, ocjenjujući da za to nema dovoljno političke volje.

BIRN BiH je ranije pisao kako dugotrajni postupci pred sudovima u BiH, a koji se dešavaju najčešće zbog nedostataka u organizaciji pravosuđa, dovode do sistemskog kršenja prava građana.

Azra Husarić Omerović