Vijesti


Potvrđena optužnica protiv Radeta Macure za zločine na području Gradiške 15. Jula 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Radeta Macure, bivšeg komandira Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, optuženog za zločin počinjen protiv civilnog stanovništva na području Gradiške u ljeto 1992. godine.
Goran Višković negirao krivicu za zločine na području Vlasenice i Milića 15. Jula 2021. Suđenje Goran Višković zvani Vjetar, optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Vlasenice i Milića u periodu između aprila 1992. i kraja 1993. godine, negirao je krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Ukop Kozarčana ubijenih 1992. godine: Otac i sin, najstarija i najmlađa žrtva 15. Jula 2021. Vijest Posmrtni ostaci 12 žrtava koji su ekshumirani iz pet grobnica bit će ukopani 20. jula ove godine u mezarjima Kamičani i Čarakovo kod Prijedora. Najmlađa žrtva je imala 21 godinu kada je ubijena, a pronađena je na Korićanskim stijenama i bit će ukopana zajedno sa svojim ocem, koji je ujedno i najstariji među ovim žrtvama, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe (INO).
Prcić: Odbrana tvrdi da Sud BiH nije nadležan za postupanje u ovom predmetu 15. Jula 2021. Suđenje Državno tužilaštvo je zbog mogućeg uticaja na svjedoke i skrivanja dokaza zatražilo produženje pritvora Denisu Prciću, direktoru Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini osumnjičenom za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, dok je Odbrana predložila određivanje mjera zabrane.
Sud BiH izlaz Uskoro okončanje istrage protiv osumnjičene za finansiranje terorizma 15. Jula 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo od Državnog suda da za još 30 dana produži pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističke aktivnosti, dok je Odbrana predložila određivanje mjera zabrane, pa čak i napuštanja mjesta prebivališta, izuzev posjete ljekaru.
Građani ispred Tužilaštva BiH tražili oslobađanje Osmana Mehmedagića i ostavku Gordane Tadić 15. Jula 2021. Vijest Ispred zgrade Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine danas su održani protesti u znak podrške direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, čije je hapšenje nazvano nepotrebnim i dijelom montiranog procesa.
Sutkinja Korner od kraja ljeta savjetnica u Tužilaštvu BiH 14. Jula 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odobrilo je zahtjev Misije OSCE-a u BiH da sutkinja Joanna Korner, koja je sačinila dva izvještaja o procesuiranju ratnih zločina na državnom nivou, postane savjetnica Državnog tužilaštva.
Novalić i ostali: Dokazi o hronologiji postupanja Fikreta Hodžića 14. Jula 2021. Vijest Državno tužilaštvo je, na suđenju federalnom premijeru i ostalima za zloupotrebu položaja, predočilo dokaze i komunikaciju sa društvenih mreža kojom se pokazuje hronologija postupanja optuženog Fikreta Hodžića i osoba s kojima je bio u kontaktu, a sve radnje su, kako je pojašnjeno, bile sinhronizovane uz znanje Fadila Novalića i Fahrudina Solaka.
Mihajlović pozivao daktilografkinju zbog privremeno oduzetih predmeta 14. Jula 2021. Suđenje Na obnovljenom suđenju pred sarajevskim Općinskim sudom, svjedokinja Optužbe je izjavila da je optuženi tužilac Božo Mihajlović pozivao daktilografkinju s bolovanja kako bi našla određene privremeno oduzete predmete.
Šemsudin Mehmedović od BiH traži odštetu u iznosu od 30.000 KM 14. Jula 2021. Suđenje Nakon što je tužio Bosnu i Hercegovinu zbog duševne boli izazvane hapšenjem i istragom protiv njega za ratne zločine počinjene u Tešnju, Šemsudin Mehmedović, zastupnik Parlamentarne skupštine BiH, u završnoj riječi je zatražio naknadu nematerijalne štete u iznosu od 30.000 konvertibilnih maraka (KM).