Vijest

Građani ispred Tužilaštva BiH tražili oslobađanje Osmana Mehmedagića i ostavku Gordane Tadić

15. Jula 2021.11:47
Ispred zgrade Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine danas su održani protesti u znak podrške direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, čije je hapšenje nazvano nepotrebnim i dijelom montiranog procesa.


Protesti ispred zgrade Tužilaštva BiH. Foto: BIRN BiH

Njega su u srijedu uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) zbog istrage u vezi sa zloupotrebom položaja. Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da vode istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Više od 200 građana je, uz transparente i zastave, iskazalo svoje nezadovoljstvo zbog lišavanja slobode direktora OSA-e. Među njima bili su istaknuti bivši ili sadašnji funkcioneri, a jedan od njih je i Salko Zildžić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije ispred Stranke demokratske akcije (SDA).

“Došao sam kao građanin BiH koji prati rad Tužilaštva BiH. U pitanju je odnos prema OSA-i. Ono što mi vidimo jeste nešto što nije zapamćeno u demokratskim zemljama – veliki broj pokušaja da se naruši ta agencija, i ovo je protest na ono što nam izgleda kao svojevrsni državni udar”, rekao je Zildžić.

Mehmedagiću i službeniku OSA-e Muhamedu Pekiću ranije se sudilo za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi sa pribavljanjem nadzornog snimka iz “BH Pošte”, otkrivši identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv Mehmedagića. Obojica su pravosnažno oslobođeni ove optužbe.

Podršku Mehmedagiću iskazao je i Mirza Hajrić, bivši ambasador BiH u Australiji, koji je kazao kako se diploma Dragana Mektića provjerava godinama, ali da njega niko zbog toga nije uhapsio.

“Zašto ovo? Čemu ova provokacija. Ovo je četvrti put da se vodi proces protiv dokazanog patriote. (…) Nije slučajno da se jedan takav čovjek pokušava poniziti. Takav čovjek na takvoj poziciji je stub naše slobode i našeg sistema. Oni koji pokušavaju taj sistem da unište rade svoj posao”, rekao je Hajrić.


Fikret Prevljak i Mirza Hajrić među okupljenima na protestima nakon hapšenja Osmana Mehmedagića. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo BiH je 2020. godine podiglo drugu optužnicu protiv Mehmedagića te Selme Cikotića, državnog ministra sigurnosti, i Muriza Druškića, penzionisanog rukovodećeg uposlenika OSA-e BiH, zbog krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, ali je tu optužnicu Sud BiH odbio.

Na protestima je učestvovao i funkcioner SDA Fikret Prevljak, kao i Rusmir Hadžihusejnović, bivši načelnik Općine Konjic.

“Želimo da kažemo da pravda mora biti jednaka za sve i jednako se postupati prema svima. Ne želimo da aboliramo bilo koga od bilo kakve odgovornosti, ali želimo da se to radi onako kako je zakon propisao. Ovdje nešto smrdi i ja se nadam da će se to dokazati i da će Mehmedagić izaći kao častan čovjek”, rekao je Hadžihusejnović.

Građani su za vrijeme protesta pozivali na podnošenje ostavki u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, prije svega glavne tužiteljice Gordane Tadić, uz zahtjev da se Mehmedagić odmah pusti na slobodu.

Irvin Pekmez