Suđenje

Goran Višković negirao krivicu za zločine na području Vlasenice i Milića

15. Jula 2021.15:20
Goran Višković zvani Vjetar, optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Vlasenice i Milića u periodu između aprila 1992. i kraja 1993. godine, negirao je krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Vlasenica. Foto: BIRN BiH

“Nisam kriv, časni sude”, izjasnio se Višković nakon što je kazao da razumije za šta je optužen.

Sudija za prethodno saslušanje Braco Stupar je rekao da je Viškovićeva Odbrana ranije uložila prigovore na optužnicu, ali da ih je Sud odbio kao neosnovane.

U optužnici se navodi da je Višković, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH usmjerenog protiv civila, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) – VP 7296 Milići, učestvovao u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Kako se navodi u optužnici, u sklopu progona vršena su ubistva, nestanci, oduzimanja fizičke slobode, suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, te druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Višković je 2010. osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina u Vlasenici.

Tom presudom je proglašen krivim da je, kao pripadnik VRS-a, od aprila do septembra 1992. učestvovao u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv nesrpskog civilnog stanovništva Vlasenice, a zajedno s njim je osuđen Predrag Bastah na dugotrajnu kaznu od 22 godine.

U roku od 60 dana, Sud BiH će zakazati početak suđenja.

 

Aida Trepanić