Vijesti


Svjedok Odbrane inspektora Grujića govorio o Vidićevoj ličnosti 16. Jula 2021. Vijest U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka kome se sudi za krivično djelo primanje mita, svjedok Odbrane je svjedočio o ličnosti Branislava Vidića koji je u saradnji sa Tužilaštvom snimio predaju novca optuženom.
Osmanu Mehmedagiću ukinut pritvor i određene mjere zabrane 16. Jula 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Državnog tužilaštva za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) osumnjičenom za zloupotrebu položaja, krivotvorenje službene isprave i pranje novca, te su mu određene mjere zabrane.
Neka optužnice i presude budu javne: Potpišite peticiju za veću transparentnost pravosuđa 16. Jula 2021. Vijest Kampanjom prikupljanja potpisa građana Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) želi da skrene pažnju javnosti na problem nedostupnosti optužnica i presuda za korupciju, i na taj način zatraži od pravosudnih institucija veću transparentnost u njihovom radu. Podržite kampanju navođenjem imena i prezimena, email adrese i datuma rođenja. Polja sa brojem lične karte i grada iz kojeg dolazite nisu obavezna.
Novalić i ostali: Kako je u dokumentima mijenjana oznaka respiratora 16. Jula 2021. Suđenje Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastojalo je pokazati kako je u dokumentima mijenjana oznaka respiratora u odnosu na one koji su prvobitno ugovoreni.
Slučaj “Memić”: Ukinut pritvor Alisi Ramić 16. Jula 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Alisi (rođenoj Mutap) Ramić, osumnjičenoj za organizovani kriminal, potvrdila je to za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njena advokatica Nina Kisić.
Tužilaštvo traži pritvor za Osmana Mehmedagića i najavljuje podizanje optužnice 16. Jula 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) osumnjičenom za zloupotrebu položaja, krivotvorenje službene isprave i pranje novca, a zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog uznemirenja javnosti i građana.
Slučaj “Memić”: Tužilaštvo zatražilo još 15 dana pritvora za osumnjičene 15. Jula 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da se za još 15 dana produži pritvor Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođena Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, dok se ne dobije informacija od Državnog suda o nedavno podignutoj optužnici.
Denisu Prciću ukinut pritvor 15. Jula 2021. Vijest Denisu Prciću, direktoru Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, osumnjičenom za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela i zloupotrebu položaja, ukinute su mjere pritvora.
sudnica Suda BiH Svjedok ispričao kako je saznao da je maćeha odvela Jahju Vukovića u Siriju 15. Jula 2021. Suđenje Na suđenju za ratovanje u Siriji, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je saznao da je optuženi Jahja Vuković odveden u Tursku a potom u Siriju.
Na suđenju banjalučkim inspektorima zatraženo izuzeće tužioca Vreće 15. Jula 2021. Suđenje U nastavku suđenja Zoranu Bošnjaku i Mikici Marijancu, krim-tehničarima banjalučke Policijske uprave optuženim za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića, saslušan je inspektor Mirko Živković, koji je kazao da se ne sjeća da li je u kesi sa predmetima ubijenog bio njegov donji veš.