Vijest

Uskoro okončanje istrage protiv osumnjičene za finansiranje terorizma

15. Jula 2021.12:42
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo od Državnog suda da za još 30 dana produži pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističke aktivnosti, dok je Odbrana predložila određivanje mjera zabrane, pa čak i napuštanja mjesta prebivališta, izuzev posjete ljekaru.

Sud BiH izlaz
Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Tužilac Ćazim Hasanspahić je, na ročištu na kojem se raspravljalo o produženju pritvora, kazao kako je Tužilaštvo BiH u dva navrata urgiralo kod pravosudnih organa u Švicarskoj da se dostave dokazi, te da su dobili uvjerenja da će se to desiti u narednih mjesec dana, kada bi trebao biti gotov i nalaz vještačenja mobitela osumnjičene.

Tužilaštvo će u narednom periodu, kako je najavio tužilac, po dobijanju dokumentacije izdati naredbu i za medicinsko vještačenje osumnjičene.

“U narednih mjesec dana očekujemo da ćemo okončati istragu i podići optužnicu”, rekao je tužilac Hasanspahić.

Senu Hamzabegović su 11. maja 2021. na tuzlanskom aerodromu uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a iz Tužilaštva je tada saopćeno da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je osumnjičena sudjelovala, u više navrata, u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući formacije “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge jedinice.

Pored toga, prema saopćenju Tužilaštva, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata svome suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, prosljeđivala novac iako je znala da će on biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

Branilac Suad Suljić je tražio ukidanje pritvora i predložio izricanje svih mjera zabrane, navodeći da za Senom Hamzabegović nije bila raspisana potjernica niti je na nivou BiH postojala potraga, te je uhapšena kada je u maju iz Švicarske došla da s porodicom provede vjerski blagdan.

Branilac je istakao da Sena Hamzabegović od 2011. godine ne živi sa suprugom Muradifom, koji je osuđivan i dao se u bjekstvo, a što je, prema njegovim riječima, poznato Tužilaštvu.

“Osumnjičena je pokušala da pokrene razvod braka, ali je njen suprug to stalno odbijao. Tražio je od nje da mu šalje novac od njihove imovine za koji je smatrao da mu pripada. Osumnjičena nije znala kako i na koji način njen suprug troši novac koji je dio bračne stečevine”, kazao je branilac.

Nema dokaza, kako je navela Odbrana, da je osumnjičena nastavila vršiti isto ili novo krivično djelo, zbog čega Tužilaštvo i traži produženje pritvora, kao i da od 2018. nema kontakt sa suprugom.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti u zakonom predviđenom roku.

 

Haris Rovčanin