Vijesti


Kolektivni ukop 12 žrtava rata iz Prijedora 20. Jula 2021. Vijest Posmrtni ostaci nedavno ekshumiranih žrtava rata u Bosni i Hercegovini ukopani su na Kurban bajram u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.
VSTV Objavljivanjem finansijskih izvještaja do povećanja povjerenja u pravosuđe 19. Jula 2021. Vijest Veći broj nosilaca pravosudnih funkcija dao je saglasnost da se njihovi finansijski izvještaji javno objave na internet stranici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), što stručnjaci pozdravljaju kao način jačanja integriteta i transparentnosti, te povratka povjerenja javnosti.
Državno tužilaštvo uložilo žalbu na odluku o mjerama zabrane za Mehmedagića 19. Jula 2021. Vijest Državno tužilaštvo je izjavilo žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen zahtjev za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), osumnjičenom za zloupotrebu položaja, krivotvorenja isprave i pranja novca.
Slučaj “Memić”: Tužilaštvo traži da se vrate u pritvor Zijad Mutap i ostali 19. Jula 2021. Vijest Državno tužilaštvo se žalilo na rješenje Suda Bosne i Hercegovine kojim je ukinut pritvor osumnjičenima u predmetu Zijad Mutap i ostali, a protiv kojih je nedavno podignuta optužnica za organizovani kriminal u okviru istrage o stradanju Dženana Memića.
Amir Zukić i ostali: Rezultati vještačenja mobilnih telefona i kompjutera 19. Jula 2021. Suđenje U nastavku suđenja Amiru Zukiću i ostalima za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, vještak Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu predstavio je nalaze vještačenja mobilnih telefona, računara i drugih tehničkih uređaja oduzetih od optuženih.
Sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu dostavljen samo jedan predmet s poznatim počiniocem ratnih zločina 19. Jula 2021. Vijest Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo trenutno vodi istragu u devet predmeta protiv 40 osumnjičenih za ratni zločin, dok je u prvih šest mjeseci ove godine iz Državnog tužilaštva uglavnom dobilo predmete sa nepoznatim počiniocima.
Zločini u Bosanskom Novom: Razdvojen postupak u odnosu na Ljubana Babića 19. Jula 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je donio odluku kojom se razdvaja krivični postupak protiv Ljubana Babića, u odnosu na ostalih 11 optuženih za zločine u Bosanskom Novom počinjene u ljeto 1992. godine, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.
Ustavni sud utvrdio da su pritvorom povrijeđena prava Nedžada Hasića 19. Jula 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da su Nedžadu Hasiću povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost kada mu je Okružni sud u Bijeljini zbog optužbi za učešće u ubistvu četiri osobe kod Srebrenice odredio pritvor jer po rješenju o određivanju ove mjere ne postoji dovoljno osnovane sumnje.
Izricanje presude Radetu Gariću pomjereno za 16. august 16. Jula 2021. Vijest Iako je bilo zakazano za ponedjeljak, 19. juli, izricanje presude Radetu Gariću koji se tereti za progon na području Vlasenice 1992. te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine, pomjereno je za 16. august, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
sudnica Sljedeće sedmice počinje suđenje Edinu Mehmediki i ostalima zbog trgovine oružjem 16. Jula 2021. Vijest Suđenje Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, koji su pred Sudom Bosne i Hercegovine optuženi za promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene, počet će u četvrtak, 22. jula.