Suđenje

Prcić: Odbrana tvrdi da Sud BiH nije nadležan za postupanje u ovom predmetu

15. Jula 2021.14:16
Državno tužilaštvo je zbog mogućeg uticaja na svjedoke i skrivanja dokaza zatražilo produženje pritvora Denisu Prciću, direktoru Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini osumnjičenom za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, dok je Odbrana predložila određivanje mjera zabrane.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Tužilac Oleg Čavka je rekao kako je Državno tužilaštvo 12. jula 2021. uputilo prijedlog za produženje mjera pritvora za dva mjeseca.

Dodao je da je na relevantan način utvrđeno da je osumnjičeni Prcić 2018. na 2019. godinu krivotvorio diplomu direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), te mu omogućio vršenje direktorske dužnosti.

Čavka je prezentirao rezultate istrage za prethodni mjesec, tokom kojeg je Prcić bio u pritvoru.

“Tužilaštvo je došlo do saznanja da se u prostorima Srednje mašinske škole nalazio prostor Visoke američke škole za ekonomiju”, kazao je Čavka, dodavši kako su policajci saznali da su iz ovog prostora izuzeti svi dokazi.

On je rekao da je saslušano lice Dž. M., autoprevoznik koji je dokaze prevezao na dvije lokacije – u Semizovac i Nišiće.

U Semizovcu su pronađeni serveri Američkog univerziteta i tu bi trebali biti svi podaci od osnivanja do danas, naveo je tužilac, dodavši kako je pronađen i program Studentski informacioni sistem (SIS) sa imenima 100 studenata, među kojima nije ime Mehmedagić Osman.

“Matične knjige Američkog univerziteta, diplome Mehmedagića, u nečijem su privatnom posjedu, što ugrožava sve diplome”, kazao je tužilac i dodao kako je tokom prethodnog mjeseca došlo i do proširenja istrage s obzirom da je utvrđeno da postoji još diploma koje se koriste u javnim ustanovama.

U naredna dva mjeseca Tužilaštvo je najavilo saslušanje velikog broja svjedoka, rekao je Čavka, navodeći kako je neophodno produženje mjera pritvora.

Vasvija Vidović, braniteljica Prcića, kazala je kako Mehmedagić nije iskoristio službeni položaj budući da je diplomu Američkog univerziteta dobio prije nego je imenovan na funkciju direktora.

“Sve i da su se ove radnje desile, predstavljaju krivotvorenje isprave”, rekla je Vidović, pojašnjavajući da se Prciću s druge strane na teret stavlja pomoć učiniocu nakon krivičnog djela.

Ona je kazala kako je rješenje, od 12. septembra 2019. godine, kojim se Univerzitetu za poslovne studije iz Banje Luke nalaže da poništi Mehmedagićevu diplomu poništio Okružni sud u Banjoj Luci, čime je ta diploma i dalje validna i na snazi.

Vidović je rekla kako u prostorijama OSA-e nije pronađena nikakva druga diploma, što znači da je plaća Mehmedagiću isplaćivana na osnovu diplome iz Banje Luke.

Ona je od Suda BiH tražila da ispita nadležnosti i donese rješenje o njima, navodeći kako za ove zloupotrebe nadležnost nema Državni sud.
Kao pojašnjenje za iseljenje Američkog univerziteta iz Srednje mašinske škole, Vidović je navela raskid ugovora o iznajmljivanju prostora.

Braniteljica je napomenula da ne postoji razlog da se pritvor produži.

“Materijalni dokazi su obezbijeđeni, svjedoci ispitani”, navela je Vidović, dodavši kako je u slučaju proširenja istrage osumnjičeni morao biti ispitan.

U odgovoru na nadležnost Suda za postupanje, tužilac Čavka je kazao kako je Tužilaštvo identificiralo krivična djela iz nadležnosti ove institucije, te da je netačno da ne postoji nadležnost Suda BiH.

Odluku o produženju pritvora Sud će donijeti u zakonskom roku.

 

 

Nermina Kuloglija-Zolj